Агенция Блумбърг: САЩ се мятат в „златния“ капан на Русия!

Свят

От 2007 година насам, Русия упорито натрупва злато, изтласквайки долара от своите валутни резерви.

Тази стратегия беше смятана от много анализатори за съмнителна. Сега, обаче, когато цената на жълтия метал проби шестгодишен максимум, стана ясно, че Москва е направила всичко, както трябва, заявява Bloomberg. Много други централни банки следват руския пример и правят същото. Затова статутът на американската валута като най-надежден актив, сериозно се разклати.

След въвеждането на американските санкции, Русия коренно промени структурата на международните си валутни резерви. Сега Централната банка на Русия има 2190 тона злато – на стойност около 90 милиарда долара. Това е рекорден обем за цялата постсъветска история. През последните десет години делът на благородните метали в спестяванията в чуждестранна валута нараства от 3,5 на 18,6 процента. А доларът намали своя дял с почти една четвърт до 21,9 процента.

Непредсказуемата администрацията на Тръмп, неумолимият апетит на Федералния резерв на САЩ за заеми, и геополитическата нестабилност правят златото да изглежда по-привлекателно от държавните облигации на САЩ.

През 2010 г. вложенията в американски ценни книжа на Централната банка на Русия надхвърляха 176 милиарда долара. От 2014 г., когато натискът на санкциите от Вашингтон се увеличи, руската Централна банка започна планомерно да намалява американските ценни книжа, които беше натрупала като резерв. И до началото на 2019 г. тези ценни книжа останаха в баланса на Русия само с 14 милиарда долара. Тоест, Русия се освободи напълно от доларите и съответно от зависимостта си спрямо американските санкции.

„Русия демонстрира пред света, че страна с голяма икономика, която е и в топ пет на страните с най-големи златни валутни резерви в света, може да се отърве от почти всички доларови активи и въпреки това да се чувства страхотно“, признава Bloomberg.

Следвайки примера на Русия, централните банки по света все повече купуват злато. Данните на Световния съвет за злато показват: обемът на благородния метал в баланса на централните банки през последната година се е увеличил с 651 тона – най-високата цифра от 1971 г., когато САЩ изоставиха златния стандарт.

След Банката на Русия, която закупи почти половината от цялото злато в света, Китай стана вторият най-голям купувач. Поднебесната империя вече има запаси от 1853 тона за 76 милиарда долара. В края на миналата година Пекин – след повече от две години прекъсване – рязко увеличи покупките на злато, което доведе до рекордно увеличаване на стойността му от 1300 долара за унция.

Причината за засиления интерес към златото е желанието за намаляване на зависимостта от щатския долар, смятат анализаторите. Златото става все по-важно като застраховка при евентуален дефолт на САЩ. Китай и Русия са наясно, че ще бъде много трудно на САЩ да изплащат своя огромен държавен дълг. Затова, в крайна сметка, покупката на държавни облигации от САЩ е безполезна.

„Русия и другите централни банки са наясно, че трябва да увеличат златните си резерви, заради настъпващата криза на долара“, заяви Петер Шиф, ръководител на RT Euro Pacific Capital.

Много експерти считаха стратегията на Русия да купува злато за грешка. Преди четири години германският вестник Die Welt смяташе, че „Путин е вкарал страната си в капана на златните резерви“. По-късно обаче, наблюдателите признаха: Русия се държи като прагматичен инвеститор и хладнокръвно, и на изгодна цена, купува златото, което другите продаваха.

През май тази година, Русия закупи още шест тона (200 хиляди унции) злато. Централната банка направи тази придобивка непосредствено преди жълтият метал да се повиши от около 1280 долара до 1400 долара. Тази седмица цената на една унция злато на Лондонската фондова борса вече надхвърли 1428 долара.

Според British Standard Chartered, през четвъртото тримесечие на тази година златото може да нарасне до 1450 долара за унция.

Освен това, според прогнозите на Голдман Сакс, през следващите години глобалното производство на злато ще намалее, а според оценките на Голдкорп, една от най-големите компании за добив на злато, до 2022 г. производството на благородни метали ще падне до нивата от началото на 21 век. Според Геоложката служба на САЩ, ако се поддържат днешните темпове на златодобив, златните запаси в недрата на земята ще бъдат изчерпани до 2034 г.

В такава ситуация, увеличението на златните резерви на Банката на Русия изглежда като изключително успешна стратегия“, обобщава Bloomberg.

По материали на РИА Новости

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *