Анализатори обясниха защо Слави учреди тайно партията си и какви хора го подкрепят!

България отблизо

Медийното затъмнение около учредяването на партията на Слави Трифонов е пиар ход, коментира в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия политическият анализатор проф. Антоанета Христова.

Според нея този ход се е наложил, тъй като екипът доста е закъснял с учредяването, на фона на направените обещания.

Трифонов трябва да задържи вниманието на избирателите за определен период от време, а този период трябва да е наситен със скандали и доста сериозен популизъм, за да може на типа хора, които биха гласували за партията му, да им се поддържа вниманието, смята тя. Може да се направи аналогия с Волен Сидеров, добави Христова.

Според нея също предстоят „драми“ около признаването и значението на името на формацията.

Социологът Първан Симеонов коментира, че избиратели на Трифонов биха били хора, които са склонни да гласуват протестно, наказателно. „Това са типът избиратели, които казват „Оставете това ляво и дясно. Има народ и елит. Народът е добър, елитът е лош, следователно сменяме елита“, обясни той. Според него това е позната формула и в България вече двайсетина години така се влиза в политиката.

Симеонов също смята, че „тайното“ учредяване на партията на шоумена е трик за привличане на внимание. Друга причина според него е, че Слави Трифонов иска да контролира посланието на проекта и още не допуска, че от името на тази партия може да говорят и други хора.

Според Антоанета Христова, много вероятно е Трифонов да влезе в парламента. „Определено има хора, които търсят промяна и влизат в този сегмент. Търсят нещо ново, нещо различно. Това са хора, които не помнят историята. Които не знаят кой кой е и какво е правил. Не се и интересуват от това. Не мислят политиката през призмата на това можеш ли, какви са твоите качества. Такива има много. Това обикновено са по-млади хора. Освен това типа хора, които ходят на концертите му“, описа профила на избирателите му политоложката.

Първан Симеонов също смята, че към „Няма такава държава“ биха се насочили избиратели без ясни политически пристрастия. Той отхвърли коментари, че Дългия би привлякъл електорат от БСП. „Бесепарят е лоялен избирател. По-скоро там ще отидат хора, които търсят центристки, популистки проект. Хората, които сега ще гласуват за Слави, са хора, които при други обстоятелства биха гласували за проекти като ГЕРБ например“, добави социологът.

Проф. Христова не е сигурна, че Трифонов ще заяви подкрепа за определен кандидат в местния вот. „На него в момента подкрепата за когото и да е няма да му припише позитив. Така, както тръгна кампанията, както се очакваше да подкрепи Мая Манолова например, вече не е напълно сигурен, че тук победата ще бъде толкова категорична, че да може да извлече и той енергия от такъв резултат. Прогнозирам, че няма да подкрепи никой, а ще започне систематично да си готви структурите“, заяви тя.

„Това с какви хора ще работи Слави, ще му е най-големият проблем“, прогнозира Първан Симеонов. Според него в момента, в който Трифонов обяви какво ще прави, „ще му се накачат местни търсачи на слава, защото няма вече много други хора по места, за съжаление, като става дума за политика. Към интересното лице на партията ще се залепи един неприятен гръб“.

Според социолога, подкрепата за Трифонов е висока, в рамките на 5-8 на сто още преди обявяването на проекта. Но шоуменът партиец трябва да си дава сметка, че това са предимно млади хора, които са отдалечени от политиката и не се знае дали ще отидат да гласуват, подчерта той.

Най-основният въпрос е кой би подкрепил Трифонов утре в парламента, обобщи проф. Антоанета Христова./epicenter.bg/

Tagged

1 thought on “Анализатори обясниха защо Слави учреди тайно партията си и какви хора го подкрепят!

  1. ИНТЕРЕСНО!Анализаторката Христова извърши задължочен и обширан анализ на действие станало обществено достояние без широка медийна гласност и достигна до неочаквано прозрение – тази регистрация на партия се е извършила тайно.Глупости бълвани от „ професор ” и обявени на всеослушание от „ нова ”.Ех да имаше какглупостта си да видите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *