Апартамент гейт се размириса здраво! Още двама верни на Борисов си купили евтини луксозни жилища от покровителя на Цветанов!

България отблизо

Фирмата “Артекс” е продала апартаменти на ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов, пише  сайтът Биволъ, цитирайки Имотния регистър. Сделките са сключени през лятото на 2018 г. 

Цецка Цачева е придобила 198 кв. м. за 670 евро на кв.м., заедно със сестра си. Фирма, свързана с Вежди Рашидов, е платила малко повече – 856 евро на кв.м. за 116 кв.м. в същата сграда и е придобила още един апартамент в нова сграда на ул. „Тинтява“.

Вчера “Свободна Европа” съобщи, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата “Артекс” луксозен апартамент с частен “ВИП асансьор” и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната. Днес изданието изнесе подробности, че това е станало със заменка на два апартамента на Цветанов. които същия ден – 12 юни 2018 г., са били препродадени от “Артекс” на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Месец и половина по-късно Цецка Цачева и нейната сестра Ирина придобиват от същата фирма апартамент от 198,7 кв.м. и гараж 20 кв. м. на ул. „Юрий Гагарин“ 20 само за 285 740 лв., което прави 670 евро на кв.м. Министърът на правосъдието владее 3/4 идеални части от имота, а нейната сестра 1/4. Според имотни брокери цената е доста по-ниска от пазарната.

Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е продаден с 65 000 лв. по-скъпо, твърди Биволъ.

Биволъ е проверил и други сделки на “Артекс” с апартаменти в същата сграда. Всички те са изповядани на по-високи цени, отколкото апартамента, продаден на правосъдния министър.

Фирмата “Рашидов Пропъртис”, свързана с Вежди Рашидов, е купила само ден преди Цецка Цачева, на 26 юли 2018, апартамент от 112,2 кв. м. в същата сграда за 187 432 лв. или 856 евро на кв.м.

Два месеца по-късно, на 29 септември, „Рашидов Пропъртис“ купува още един апартамент от “Артекс”, но в друга новопостроена сграда на ул. „Тинтява“. Там “Рашидов Пропъртис” брои 140 819 лв. за апартамен от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м.

 

„860 евро за 70 кв.м на чертеж, е висока оферта, може да направите такива сделки и на 650 евро“, коментира пред Епицентър.бг бившият министър на културата Вежди Рашидов. „Влязъл съм в сделката на пазарен принцип. След като парите ми потънаха в КТБ, инвестирам не в банки, а в имоти, поради липса на доверие. Не съм извършил никакво престъпление! Декларирал съм парите си още преди да вляза в политиката. Платил съм всички данъци“, подчерта Рашидов.
И обясни: „Сделките са извършени от „Рашидов пропъртис“ ООД, в което дружество имам дялово участие. Сделките са направени на незавършена фаза „груб строеж“ и на такъв етап е постигната договореност за цената“.

Строителните фирми от групата “Артекс” се контролират от Весела Мирянова и Пламен Мирянов. Няма данни те да са печелили обществени поръчки или европейско финансиране, уточнява Биволъ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *