Бащата на валутния борд ПРЕДУПРЕЖДАВА: Българската икономика се СРИВА, а правителството не прави НИЩО!

Свят

България направи малко реформи в икономиката и това доведе до слаб инвеститорски интерес към вашата страна. Убеден съм, че очакваната рецесия в Еврозоната ще има негативно влияние върху българската икономика, която в близко бъдеще може да катастрофира.

Това коментира американският икономист проф. Стив Ханке.

Трябва да се увеличи темпото на растеж на икономиката. Нужни са реформи в държавната администрация, както и премахване на някои правила за регулация, смята професор Стив Ханке.

„България има нисък плосък данък и това е чудесно. Това е едно от добрите ви предимства като страна.

Ако погледнете анализ на Световната банка, ще видите, че експертите на банката откриват проблем с данъците. Плоският данък е само един от данъците, той е правилно решение.

Но ако искаш да регистрираш среден бизнес в България, това отнема 453 часа на година. В средна Азия и в други части на Европа регистрация на фирма става за около 250 часа. Това спестява време, посочва Стив Ханке, цитиран от blitz.bg.

В Сингапур регистрацията на фирма става още по-лесно и по-бързо. Бюрократичната система за администриране на данъци в България е кошмарна. Това ви прави неатрактивна държава“, каза още Ханке пред Дарик.

Само можем да допълним проф. Стив Ханке, че на България й трябват и много държавни инвестиции в икономиката, защото частните инвеститори няма как да издърпат бързо промишлеността и селското стопанство напред.

Освен държавни инвестиции в икономиката, България се нуждае от създаване и развиване на високотехнологична икономика. Нещо, за което потенциалът на нашата страна е много висок. Нашите компютърни специалисти са на много високо ниво и най-търсени в цяла Европа и света. Но правителството на Борисов не прави нищо, за да създаде и развие цифровата икономика.

Големите руски енергийни проекти като Южен поток се влачат много бавно. Довършването на АЕЦ „Белене“, което трябваше да стане преди години все още не върви. А така икономиката вместо да дърпа напред се забавя още повече.

Проблемът на Борисовото правителство е, че вместо да се занимава с развитие на икономиката, то се занимава с ромската интеграция или говори за демографската катастрофа.

Но и двата проблема, както и много други като унищоженото здравеопазване и непрестанно подскачащите цени на лекарства, природен газ и бензин, могат да се решат с бързо развитие на промишлеността и селското стопанство. Защото от там, от реалната икономика ще дойдат парите на държавата. Иначе можем да си говорим за всички проблеми, но те няма да се решат с приказки.

Затова и проф. Стив Ханке казва, че правителството на Борисов или трябва да работи за развитието на страната, или трябва да се маха, за да дойдат други, които могат да се справят с проблемите.

Автор Иво Македонски, istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *