Борисов кацна в САЩ с мисъл за Ф-16 и преки американски инвестиции!

Свят

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Вашингтон, където предстои да се срещне с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом, съобщиха от пресслужбата на премиера.

Срещата на Борисов и Тръмп е стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ имат интерес да надграждат сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите, уточняват от пресслужбата.

Посещението във Вашингтон е повод премиерът Борисов да потвърди сериозния подход на българското правителство към ангажимента от Срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. по отношение на разходите за отбрана.

В този контекст страната ни разглежда договорите за доставка на самолетите F-16, не само като важна част от модернизацията в сферата на отбраната, но и като осигуряване на индустриално сътрудничество, което ще допринесе за икономическото развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера дългосрочно.

Съвместните военни учения в България, които се провеждат целогодишно, са също от съществено значение за подобряване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на другите държави членки на НАТО, допълват от пресслужбата на премиера.

В рамките на посещението във Вашингтон, на вниманието на премиера Борисов ще бъдат и въпроси от енергийната сфера. Сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

До момента Борисов последователно е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация ползите от реализирането на проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Балкански поток“, интерконектора Гърция-България, както и възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ.

България има интерес и да задълбочи търговско-икономическите си отношения със САЩ, които редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на страната ни, като през 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щатски долара.

Основна цел в усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество е привличането на нови преки американски инвестиции, като акцент са високотехнологичните сектори, подчертават амбицията на премиера ни от неговата пресслужба.

Програмата на премиера Борисов по време на визита му в Америка предвижда участие в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Във Вашингтон той ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Освен това Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Последно през 2012 г. българският премиер бе на посещение в Белия дом, където бе приет от предишния президент Барак Обама. По време на целия си мандат предходният американски посланик Ерик Рубин така и не представи покана за евентуална подобна среща и така мандатът му е сред малкото, в които липсва инициатива за засилване на двустранните отношения.

На практика Бойко Борисов е последният източно-европейски лидер, с когото Доналд Тръмп ще се срещне. Пръв бе президентът на Полша Анджей Дуда /юли 2017/, последван от държавните глави на Литва, Латвия и Естония /април 2018/, после през март и май 2019 бяха премиерът на Чехия Андрей Бабиш и на Словакия Петер Пелегрини. Румънският президент Клаус Йоханис /август 2019/ и унгарският лидер Виктор Орбан /октомври/ изпревариха Борисов.

В делегацията, оглавена от Борисов, са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната, както и министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов./offnews.bg/

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *