Борисов отново се размаза пред Владимир Путин: Изпълнил съм всичко за потока!

Свят

Преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“, премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток“.

Премиерът Борисов изтъкна пред Владимир Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Българският министър-председател посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

И така, от 1 януари България получава руски газ през „Турски поток“, а от 5 януари през новата компресорна станция „Странджа-2“ България транзитира газ от новия газопровод, за Гърция и Македония, отбелязва уважаваната руска агенция ТАСС.

Преговорите между „Булгартрансгаз“ и „Газпром“ експорт за транзита на газа са завършили в последните дни на 2019 г. България ще получава от новия пункт за доставка на газ – „Странджа – 2“, 2,9 милиарда кубични метра газ годишно, допълва агенцията.

Сега предстои изграждането на газопровод за Сърбия, а оттам за Унгария и Италия.

Преди откриването главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че реализацията на проекта ще бъде в три участъка.

„Производителността на газопровода е 31 млрд. куб. метра. Започва от Западен Сибир и стига до Турция. Сега е на пълен капацитет“, каза още Милер.

По думите му оттук ще се обезпечава природен газ за „Турски поток“.

В рамките на церемонията бе направена пряка връзка с трудовия колектив на „Газпром“ на станцията в Русия в Анапа, както и с турската станция Каякьой.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция.

Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция.

Максималната дълбочина на тръбите е до 2 200 м. във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2 200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на Р. Турция до границата с Република България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области на България – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана./Източник vesti.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *