Борисов си отива, защото в България вече няма… Ето неопровержимите факти!

България отблизо

От миналата 2018 година всички количества се продават само на енергийната борса. Но токът, който предлагаме на борсата вече е много по-малко от преди.

Това призна шефът на Националната електрическа компания Петър Илиев в ефира на Нова телевизия, цитиран от Блиц.

И понеже токът е малко, цената му за бизнеса скочи в пъти, което накара председателите на четирите работодателски организации да реагират като ужилени и да искат оставката на Петър Илиев.

Но…нека да видим виновен ли е този Борисов чиновник, или за кризата е виновен самият негов шеф?!

Първо, рухна мантрата на Борисов и Теменужка Петкова, че ако токът се продавал на свободна енергийна борса, неговата цена щяла да падне. Само че това се оказа пълна лъжа. Защото цената на тока не зависи от борсата, а от това какво количество ток се произвежда. Ако количеството е по-голямо, цената е по ниска, ако е по-малко, цената скача. Независимо дали има борса или няма.

А количеството на произведения ток намалява и с всяка изминала година ще става все по-малко. Защото втората лъжа на Борисов и Т. Петкова се оказаха приказките за така наречената възобновяема енергия. Тоест, токът, който се произвежда от слънцето и вятъра. Той е много малко като количество, прекалено е скъп и производството не е редовно, понеже зависи от климатичните условия. Значи възобновяемата енергия не е изход.

Трето, Топлоелектрическите централи са амортизирани и произвеждат все по-малко ток. А и ЕС иска да ги закрием напълно. Четвърто, закрихме четири работещи и модернизирани блока на АЕЦ „Козлодуй“ и произвежданото количество ток намаля още повече. Пето, Борисов даде язовирите на разни частници, заради което стават непрекъснати наводнения и количеството произвеждан от ВЕЦ-овете ток също намаля.

И накрая, отново Борисов, закри АЕЦ „Белене“ и големите руски енергийни проекти Южен поток и Бургас – Александруполис. Затова съвсем скоро няма да имаме не само ток, но и природен газ. А може да свърши и бензина. Ако Борисов и герберите ядосат още Русия, тя може да прехвърли производството на Лукойл Нефтохим Бургас, в Сърбия. Или в Гърция. И тогава ще увяхнем съвсем.

Междувременно, цената на все по-намаляващите количества ток, който се произвежда в България, се увеличава в пъти и от престъпните договори за изкупуване на ток от американските централи в ТЕЦ „Марица Изток“, както и от подобни договори за изкупуване на ток от възобновяемите източници на енергия. Припомняме, че бившата приятелка на Борисов, Цветелина Бориславова заяви преди няколко години, че се насочва към производство на ток от възобновяеми източници, понеже била за зелената енергия. А държавата се е натоварила да изкупува този ток на космически цени, също като тока от американските ТЕЦ-ове.

Следователно, именно поради тези пет – шест причини, а не заради шефа на НЕК, цената на тока ще скача непрекъснато. А съвсем скоро няма да имаме въобще ток. Затова сега Борисов се моли със сълзи на очи на Владимир Путин. Защото ако настане криза за ток, Борисов си отива. Да не говорим за природния газ и бензина. И със сигурност ще бъде съден за всичките золуми, които направи на България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Борисов си отива, защото в България вече няма… Ето неопровержимите факти!

  1. Най- големи заплати нали получават работещите в енергетиката! Как няма да е скъп тока!? И те като лекарите! Все се вдигат цените , за да стават милионери!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *