Британски лекар твърди: Коронавирусът прилича на силна настинка, която всеки може да пребори, ако спазва ограниченията!

Свят

Британският лекар и телевизионен водещ Кристиян Йесен нарече избухването на коронавирусната епидемия в Европа повод за почивка, но при спазване на всички ограничения.

Той подчерта, че заболяването от коронавируса прилича на силна настинка.

За това пише в свой материал британското издание „Индипендънт“ като се позовава на интервю пред местна радиостанция.

„Това прилича на силна настинка, нека бъдем честни“, заяви Кристиян Йесен пред английската медия.

Обаче, обсъждайки с Кристиян Йенсен възникналата ситуация на епидемия в Европа и пандемия в света, в ефира на местното радио FUBAR, водещият припомни, че примерно, до 12 март в Италия са починали над 1000 души в резултат на коронавирусната зараза. А сега обстановката е апокалиптична. Цялата страна е парализирана, магазините и предприятията са затворени, с изключение на хранителните магазини и аптеките, и дори на римокатолическата църква е наредено да затвори врати, заради избухналата пандемия.

На това припомняне, британският лекар отговори, че в света всяка година умират много повече хора от обикновените грипни вълни, отколкото сега от коронавируса.

На въпроса дали е съгласен с решението на британския премиер Борис Джонсън за не толкова твърди мерки, Йесен отговори: „Наистина съм съгласен с него. Мисля, че тази епидемия може да се пребори в реалността, при стриктно спазване на мерките.“ Йесен добави, че големия брой смъртни случаи в Италия не се дължи само на коронавируса, но и на факта, че в Италия има голям брой дълголетници, тоест хора на възраст от 80 и повече години, които са станали жертва на съчетанието от свои предишни заболявания и коронавирусната зараза. 

Тогава радио водещият Стивън Ланг напомни на своя гост, че много хора вече са починали от коронавируса и във Великобритания. Кристиян Йесен отговори, че това не са много големи цифри, в сравнение с грипа, който дори и не в най-тежките си разновидности, убива хиляди хора всяка година.

„Коронавирусът не засяга майките, не засяга бременните жени, не засяга децата, заплашени са само хора със сериозни предишни заболявания, доколкото знаем. Но това се отнася и за обикновения грип. Така че защо възникна тази огромна паника? – чуди се лекарят. Всичко изглежда като лоша настинка, нека бъдем честни“, завършва британският лекар и телевизионен водещ Кристиян Йесен, цитиран от mk.ru.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *