„Вашингтон пост“: НАТО е безполезно! Русия си връща Източна Европа!

Свят

Неотдавнашно изявление на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в „мозъчна смърт“ предизвика бурна дискусия в западните медии.

Американското издание The Washington Post в много отношения се съгласи с мнението на европейския политик. Журналистите дори заявиха, че не е учудващ фактът, че НАТО вече е безполезно, учудващото е, че просъществува толкова дълго след разпускането на Варшавския договор.

Първото нещо, което журналистите от американската издание открито признават, е изключително съмнителната полза за Европа от близките отношения със САЩ. Защото, според тях, „дружбата“ със САЩ е твърде опасна за Европа.

Нещо повече. Париж и Берлин трябва да се замислят за съюз помежду си, за да „възстановят предишното величие“ на Европа. И по-малко да зависят от „все по-враждебните“ Съединени щати, пишат журналистите от „Вашингтон пост“.

Американската преса отбеляза много сдържаната реакция на другите европейски лидери, относно думите на Макрон. Например канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че „това мнение не съвпада с нейните убеждения“. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пък, открито намекна, че не Париж трябва да решава как да се градят отношенията на европейските страни с военния блок, като подчерта, че Германия е „в основата на Алианса“.

Това обаче са само официални позиции. Всъщност критики към НАТО в Европа се чуват отдавна. Просто Макрон изрази това, което мислят другите, но се страхуват да го кажат на глас. Защото вече много малко хора в Европа разбират истинските цели на НАТО. И това неохотно се признава дори от американските медии.

Американските медии твърдят още, че действията на президента Доналд Тръмп, на практика принуждават страните от ЕС да се замислят сериозно за целесъобразността от членството в НАТО. Според журналистите от „Вашингтон пост“, самият стопанин на Белия дом настоявал Европа да се отдалечи от военния блок.

Готовността, с която Тръмп позволи на Турция да нападне кюрдите, опитите му, да принуди украинския президент да свидетелства в негова полза, патосът, с който възхвалява Русия и постоянното пренебрежение към Германия…Всичко това прекрасно илюстрира неговото пренебрежение към западните съюзници, твърдят разпалено журналистите от „Вашингтон пост“.

При това, американските журналисти отиват и по нататък. Те правят очевидния извод, че ако нещата вървят така и по-нататък, тогава Франция и Германия просто ще позволят на Русия да върне своето влияние в Източна Европа.

А най-удивителното е, че Москва в дадения случай не заставя никого да върши нещо, каквото и да било. Западните държави сами са на път да се откажат от Алианса. А това ясно показва, че охлаждане на отношенията – Европа – НАТО, вече е факт. И че Алиансът започва да се разпада.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *