Вихри се ОГРОМНА далавера! Вицепремиери и министри ПРОДАВАТ…

България отблизо

Заместник министър-председателят Красимир Каракачанов, тогавашният министър на правосъдието и сегашен вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с  българския евродепутат Андрей Ковачев, са отговорни за незаконно продаване на български паспорти на чужденци. Твърденията са описани в сигнал и подкрепени с пакет от документи, които изглежда потвърждават обвинението, съобщава frognews.bg.

В свой материал  днес изданието EURACTIV описва продължаващия скандал с Агенцията за българите в чужбина и издаваните паспорти и удостоверения за български произход.

В материала се посочва, че според подаден сигнал, вицепремиерът Красимир Каракачанов, бившият министър на правосъдието и сегашен вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с евродепутата Андрей Ковачев (от партията ГЕРБ на Бойко Борисов) са обвинени в извършването на измама, която е позволила на хиляди чужденци да получат български паспорти срещу определени суми пари. Чрез българските паспорти купилите ги са се сдобили с възможност за безвизови пътувания в целия ЕС, започва статията.

Тези твърдения са представени пред EURACTIV от страна на подалата сигнала Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, органът, който участва в процеса на вземане на решения за предоставяне на българско гражданство на чужденци. Матева бе уволнена от Захариева през 2016 г., след като отказва да участва в измамата, казва тя.

EURACTIV са поканили Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях. Последните двама са отговорили, че са „изненадани“.

Държавната агенция за българите в чужбина е замесена в огромен скандал след разкритията, че е издала фалшиви удостоверения за български произход. Това е документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и документи за самоличност.

„Скандалът с купуването на паспорти може да свали правителството на Бойко Борисов“, пише още изданието и припомня, че ръководителят на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. Отбелязано е още, че Харалампиев бе назначен по препоръка на ВМРО, партията на Каракачанов.

В ареста освен Харалампиев е и Красимир Томов, главен секретар на тази институция, в сейфа на който разследващите откриха приблизително 285 000 евро. В ареста са още двама служители, заподозрени в участие в организирана престъпна група.

„Няма агенция, няма проблем“, така EURACTIV обръща внимание и на факта, че в понеделник (26 ноември) Борисов изненадващо обяви, че Агенцията ще бъде закрита. Според него, има други институции, като министерствата на правосъдието и вътрешните работи, които могат да изпълняват задачите на Агенцията. По-късно обаче, Каракачанов отвръща, че предложението му е, вместо агенция за българите в чужбина, да бъде създадено пълноправно министерство.

Матева заявява пред EURACTIV , че основният източник на доходи за ВМРО, под ръководството на Каракачанов, е схемата за купуване на паспорти. По времето когато тя е заемала поста си, са кандидатствали главно македонски граждани. Според думите й, тя е казала на българската прокуратура, че Каракачанов е получавал между 550 и 1500 евро за всеки македонски гражданин, получил чрез измама български паспорт. Броят на кандидатите на ден е бил около 150-200 души, е заявила още тя пред прокуратурата. Македонците са плащали тези суми, за да получат фалшив сертификат за български произход. Матева се противопоставила на измамата и блокирала над 7 000 заявления. Тогава Каракачанов, в качеството си на председател на ВМРО към този момент, оказва натиск върху министъра на правосъдието Захариева, за да я уволни и да отблокира заявленията. Матева твърди, че Каракачанов е бил подложен на натиск от македонци, които са платили подкупи, но заради блокираните документи са си поискали парите им обратно.

Според Матева самата Захариева е била подложена на натиск от страна на Каракачанов и се е противопоставила в първоначален период, докато евродепутатът Андрей Ковачев е организирал среща на 3 юни 2016 г. с представители на българска неправителствена организация в Македония. Андрей Ковачев е български евродепутат, заместник-председател на групата на ЕНП. След срещата, Захариева е направила завой и е започнала да настоява за удовлетворяване на политиката на Каракачанов за даване на паспорти на клиентите му. В същото време Захариева полага усилия да премахне Матева от вземането на решения и скоро го прави.

Матева твърди, че е представила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в статията, не е разследван. Тя твърди още, че отстраняването й, и последвалото игнориране на свидетелските й показания, е част от коалиционното споразумение между Каракачанов и Борисов.

Статията посочва, че европейската комисия критикува България за прекомерните правомощия на главния прокурор, над който няма институционален надзор. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се възприема като приятелски настроен към Борисов.

Захариева е нарекла изявлението на Матева „изненада“, като е казала, че като ръководител тя винаги е предлагала „пълна подкрепа“. Захариева е обяснила още, че Матева е отказала предложението й да бъдат назначени още пет служители и да въведе подобрения в информационната система.

Документите, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити „за подпомагане за работния процес“ са имали за цел да улеснят незаконното доставяне на сертификати, а не да подобрят ефикасността.

Евродепутатът Ковачев също е заявил, че е изненадан от тълкуването на неговата роля от Матева. Евродепутатът заявява, че срещата, която е подпомогнал с българската неправителствена организация в Македония, е имала за цел да преодолее блокираните кандидатури. По думите му едно от заявленията се е отнасяло до внука на историческа фигура.

Бившият посланик на България Велизар Енчев заявява пред EURACTIV, че е изпратил писма до Европейската комисия, включително до председателя Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и комисаря по правосъдието Вера Йоурова. В писмата той предоставя подробности за измамата и е поискал от изпълнителната власт на ЕС да предприеме действия. Енчев твърди, че ЕС не може да гледа по друг начин, когато европейското гражданство се предоставя по криминален начин на хиляди чужденци, които плащат подкупи. Много от тях са арестувани в чужбина за престъпления.

Темата с купуването на българско гражданство и придобиването на паспорти ее спомената накратко на стр. 19 от последния доклад на Комисията за напредъка в рамките на така наречения механизъм за сътрудничество и проверка.

loading...

Tagged

4 thoughts on “Вихри се ОГРОМНА далавера! Вицепремиери и министри ПРОДАВАТ…

 1. че са вземани пари това е безпорно,Каракачанов е човек на комисионните,затова и физиката му говори ,Захариева и скъпите и чанти и имоти не са от шума и това е разбирателно ,въпроса е кой може да го докаже,освен ако се привикат самите клиенти на паспорти и то анонимно на разпит ,но пак е съмнително дали „службите“ няма да си затворят очите ,както са правили и друг път !!!!???

 2. Много са проблемите. Фактите, че има престъпление със злоупотреба на властта, сами по себе си са страшни, но най-страшното е , че тези люде са се заклели във вярност на Конституцията и Народа. Тази продажност и следствията, примерно загубеното доверие във органите на властта, обидата за целият Народ, това е много по-тежко престъпление от самото вземане на подкуп. Позор и възмездие!

 3. ПАТРИОТ:
  СО КРОТЦЕ И СО БЛАГО
  ПРОДАДЕ ВРАГУ
  МИЛО-ДРАГО.

  ВЪЛШЕБНИК:
  С ПАСПОРТЧЕТА ОТ КНИГА
  ПАЛАТ ОТ МРАМОР ВДИГА.

  ГЕРБЕРАСТ:
  ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО
  ГРАБЯ,ВЛАЧА И ПИЛЕЯ

 4. Така е, приятели. Престъпленията трудно се доказват, особено когато престъпниците са на власт. Но като паднат, всичко излиза наяве. А може и по-рано.
  А Милена ни зарадва с много хубави епиграми. Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *