Владимир Береану: Снимките на Борисов показват нещо страшно, което се случва в България

България отблизо
Последният брифинг на Борисов разби и последното уважение към институциите в държавата. Такъв брифинг на премиер на друга държава не може да се види.
Единствените, които може би се доближават до подобно нещо, са изявите на ръководителя на Северна Корея или ръководителя на Беларус Лукашенко, който има подобни излияния. Проблемът е какъв човек ни управлява еднолично. Записите и снимките показват същността на Бойко Борисов. Той е такъв.

Това каза пред Фрог Нюз журналистът и анализатор Владимир Береану. Вижте коментара, който той направи пред медията ни по повод последното изказаване на премиера от вчера.

 

Г-н Береану брифингът на премиера Бойко Борисов вчера светкавично предизвика много бурни и критични коментари. Вие бяхте един от първите, които реагираха в социалните мрежи. Какво ви възмути най-много?

 

Нещата са много сериозни. Основният проблем на този брифинг, който даде вчера Бойко Борисов, като махнем целия му абсурд, представлява едно ясно разлагане на държавността в България. Институциите вече се превръщат повече в майтап, отколкото в сериозни стожери на държавността.

 

Каква му беше целта на този брифинг? Каква беше темата? Така и не се разбра от цялото изказване. Това беше една изява на шоумена Борисов, която разрива неговия характер, но абсолютно разрушава самата институция премиер, ръководител на държавата.

 

Защо мислите така?

 

Първо – режисираният начин, по който излезе той и цялата тази масовка зад него. Това започва да ми напомня за всички тоталитарни общества. Имаш една тълпа от почитатели зад себе с и излизаш да говориш по неясно какъв въпрос. Така и не се разбра каква е темата на изказването на премиера. Всеки премиер, в една нормална държава, излиза и говори по един конкретен проблем. Тези изяви на Борисов стават вече традиционни – това скачане от тема в тема.

 

Темата на това изказване трябваше да бъде коментар на компроматите, които според Борисов се появяват срещу него. Интересното е, че той се оплете в непрекъснати лъжи. Всъщност основното е, че той донякъде признава, че всичко, което излезе – записът, и снимките, са истински.

 

Има един проблем. Обикновено компромати се правят от политически противници, за да изразят някакво противоречие, някаква тема, нещо различно. Това което излиза у нас просто разкрива що за човек е Борисов.

 

Той започва да се оплита в лъжи. Излезе на мистерски съвет и обясни, че есемесите на Божков са фалшификат, защото нямал кирилица на телефона и т.н.  На този брифинг вчера той призна, че те са истински. Излезе, че това което е казал преди, е една нескопосана лъжа. Стана ясно, че и тази снимка  с него била истинска. На снимката има пистолет! „Аз не нося пистолет“, „Аз нося пистолет“, „Преди съм ходил с автомат“…. Изобщо някакви чудесии.

 

Освен това, традиционно скачаше от тема в тема – ту разговарял с шефа на ЦРУ, в което напълно се съмнявам, че се е случвало някога, след това всички лидери в Европа му звънят по цял ден, които или му искали съвет, или нещо друго. След това скача на темата Америка, темата газ. От тема в тема се скача, като непрекъснато има самохвалство колко е велик. Него го сравнявали с Чък Норис.

 

За разпада на институциите допринесе и това, че той изведнъж си призна,  че записът е истински. Започна да обяснява, че човек, като се отпусне, какви ли не ги говори, не било ли нормално да се говори така, ако започната да записват всички други политици какви ги говорели вкъщи, кой знае какво ще се чуело. Т.е. той казва, че този запис е верен. Проблемът със записа е не толкова, че той показва някакви политически атаки, а че изразява неговата същност. Борисов наистина доказва своята максима „Аз съм прост, вие сте прости и за това се разбираме“. Той наистина е прост и се изявява като такъв в онзи запис. Проблемът е, че нас ни управлява един много прост човек.

 

Ако уронва престижа на институцията Премиер с всичко това, как вреди на другите институции?

 

Той казва: „На Цвета Караянчева й се карам“, т.е. говоря й такива глупости непрекъснато „ама тя ме знае, че съм добър човек и ми прощава“. След което целува пред всички по главата председателя на Народното събрание. Е, как хората ще имат някакво уважение към институцията Парламент, след като той се отнася по този начин с председателя на НС, който по принцип е на по-висша държавна длъжност, отколкото е той?

 

След това пък имаше и някакви глупави обяснения, че всички комисии са били напълно независими, а в следващото изречение Борисов си противоречи както казва „ние не дадохме Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ“, т.е. той е въздействал върху същите тези комисии.  Как хората да имат уважение към институциите, при положение, че имаме такива циркове?

 

Прескачането от тема в тема продължи с твърдения, че когато той бил главен секретар, бил вкарал в затвора наркобосове. Няма такова нещо! Ако се провери, ние нямаме  нито един нарко бос в затвора. Той докато бил главен секретар разпердушинил цигарените фабрики – нямаме нито един осъден от всички тези акции. Да, има затворени фабрики, но човек, който се занимава с контрабанда нямаме осъден.

 

Умишлено ли не споменавате дрона, за който говори премиера, че президента го управлява? Днес агенция Ройтерс публикува материал за изказването на Борисов и обвиненията които той отправи към опонентите си, но също не споменават този акцент, на който Борисов изключително много наблегна като скандално разкритие?

 

Темата за дрона пък е пълен абсурд. Очевидно в тази резиденция, където живеят президента и премиера има някакви лични отношения. Президентът си е купил дрон и си играе с него. Не бива да се забравя, че той е пилот. Знае се много добре, че дроновете по света професионално се управляват от пилоти, защото те имат тези качества и тази подготовка още от обучението си за такива. Вероятно президентът, в свободното си време, щом е получил дрон, му се радва. Нищо лошо няма в това.

 

Тук обаче премиерът обяви изведнъж, че Румен Радев го следи с дрон, което не е ясно как става, същевременно разбра, че започва да създава някаква страшна интрига – едва ли не президентът му мисли злото и действа срещу него. Изведнъж се оказа, че едва ли не, той може да сложи не знам си какво количество взрив, пък да го взриви. Абсурдните му твърдения още повече намалява държавността. Борисов обвинява ли в нещо Румен Радев или просто създава някакви такива конфликти, които са напълно абсурдни и вредят на имиджа на България? Сериозна световна информационна агенция не би си позволила да публикува такива неща.

 

А пълната зала с депутати, смеховете и аплодисментите как ще коментирате?

 

Всяко изказване и опит за някакъв хумор, например „как спинкам“, са последвани от някакъв хор от смехове, каква голяма шегичка е направил премиера. В другите случаи, като казва, колко е смел и как няма да се поддаде на заплахи има бурни аплаузи. Тези, които бяха най-отпред гледаха общо взето като ударени с мокър парцал, защото всички тези глупости никой от тях не аплодира. Но отзад си има едни, които само това правят – аплодират и се смеят. Основният проблем на цялата постановка и на всичко това е, че хората започват да нямат никакво уважение към институциите. Щом на премира това му е поведението и говори тези неща.

 

С какво мислите, че са притеснителни показаните снимки и записа?

 

Съмненията са много сериозни. В тези снимки има един проблем. Те очевидно са направени от някой много близък до премиера. Според мен това е жена, приближена на Борисов. Едва ли това е някой от охраната, защото при едно разследване би могло да се стигне до резултат и да се открие кой е.

 

Има още един проблем с правенето на тези снимки, защото Борисов обяснява, че това е неговата стая, ама някой влязъл и сложил всички тези пачки с пари в чекмеджето, които може и да са фалшиви. Но ти трябва да мъкнеш всичко това – пари, златни кюлчета, да ги слагаш там, да ги снимаш така. Виждат се и номерата на банкнотите, които са по 500 евро, а в БНБ се води регистър на тези номера, кой ги притежава и т.н. Тези банкноти се използват най-вече от престъпни кръгове. Обикновен човек няма да си вземи банкнота от 500 евро, защото няма къде да я развали в магазин, това е голям проблем. Кюлчетата също имат номера, също е известно кой им е собственик. Едно сериозно разследване на всичко това може да покаже сериозни неща.

 

Цялата тази атмосфера на снимките е същността на Борисов, както и записът, който показва какво мисли той, когато не се представя публично. Това е неговият характер, той е такъв. Той ходи с пистолети, има склонност да събира пари кеш вкъщи. Подобни хора, които са се занимавали със сенчест бизнес, или имат някакви незаконни доходи, обичат да ги имат тези пари така. Спомнете си всички снимки, които се изкараха от домовете на т.нар. олигарси. Тях ги представяха с парите им в пачки. Очевидно този манталитет е всеобщ при такива хора. Напълно е възможно всичко това да е истинско, да изразява неговата същност.

 

Проблемът е неговата същност, той е такъв тип човек и това разрушава институциите, защото от всичко, което виждаме, няма конкретни политически атаки, по някакъв конкретен проблем. Това е важното и притеснителното.

 

Ако това са компромати, създадени от някой, те са изключително хитри. Всеки компромат цели да удари в конкретно нещо, да покаже, че си направил нещо конкретно, че си излъгал или нещо подобно. Но тези неща, които виждаме просто показват същността на човека, който управлява еднолично цяла България. Това е най обезпокоителното – що за човек наистина ни управлява, при това еднолично и унищожаването и разгражданите на институциите ни.

 

Чрез тези изяви на Борисов се разгражда институцията Министър председател, институцията Народно събрание, институцията Президент. Разказът за това какво прави Радев  в свободното си време подкопава и тази институция. Всъщност ние в момента нямаме никакви институции и държавата се управлява еднолично от подобен човек.

 

Много хора само са забавляваха с изказването на Борисов и брифинга му вчера, малко са като Вас с такъв анализ на разрухата на институциите ни.

 

Не е толкова забавно и смешно. Цялата пресконференция може да се разгледа като нещо много смешно. Това е един човек, който скача от тема в тема. 40 минути говори за всичко. Принизява се всичко до тези брътвежи на премиера, в които той сам опровергава себе си, лъже непрекъснато. Да, политиците лъжат, но това е най-вече когато обещават, че ще направят еди какво си и се оказва, че не успяват да го направят и имат обяснение, че са имали желание.

 

Той лъже дребни лъжи. Хващат го непрекъснато в лъжи. Неговите цифри винаги са преувеличени. Говори, че с 200 милиона по-евтино правим метрото, а се оказва, че са 100 милиона. При него това е болезнено, цифрите са увеличени поне 10 пъти. Така борави с всичко – във всяко негово изказване има някакви неистини. Това разрушава и институциите, защото те работят на принципите на този човек, който се лута на едно, второ, трето. Той няма никаква стройна теза за управлението.

 

Интервю на Диана Йонкова, Фрогнюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *