Георги Марков: Номинацията на Кьовеши за европейски главен прокурор е „безсрамие и цинизъм“!

България отблизо

„СДС и ГЕРБ са най-логичната коалиция за европейските избори, но и много знакова. Не си спомням да е имало по-знаков политически съюз в последните 30 години. Тези две партии – СДС, която 1992 година вкара България в Съвета на Европа и ГЕРБ, която днес председателства Европейския съюз – това е емблематично.“ 

Това каза Георги Марков в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„СДС е изтощено, но макар и малко останало, СДС е емблема. Подигравките срещу Александър Йорданов идват от чиста завист, защото той ще стане евродепутат.“

„Не си спомням в последните години да е имало по-знаков политически съюз от този между ГЕРБ и СДС, защото само след няколко месеца ще празнуваме 30 години от онзи 14 декември 1989 година, когато Емил Кошлуков (…) направи жива верига около парламента, хиляди седесари обиколихме народното събрание и свалихме член първи.“

Така Марков коментира решението на ГЕРБ и СДС да се явят заедно на евроизборите през май.

Според Марков в годината на този юбилей е знакова коалицията между ГЕРБ и СДС и определи като въпрос на чест БСП да бъде победена на предстоящия вот.

Георги Марков отрече спекулациите, че е искал да бъде част от листата на ГЕРБ.

„Не ми е интересен Брюксел, харесвам си Орбан“, каза той и обясни, че се чувства сигурен да живее в България и Унгария.

Георги Марков смята, че номинацията на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор е „безсрамие, юридически цинизъм“. Докато Кьовеши ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, няколко знакови присъди за корупция на високите етажи бяха произнесени. Според Марков обаче тя изпълнява „политически поръчки на чужди държави“.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че неговата институция продължава да подкрепя бившия главен прокурор на Румъния, което Георги Марков не приема.

„Еврофондовете не могат да бъдат разменна монета за живота и здравето на гражданите. Не могат да бъдат разменна монета за християнския облик на Европа“, така Марков отговори на въпрос за поведението на Унгария, която получава еврофондове, но критикува Европа.

Tagged

1 thought on “Георги Марков: Номинацията на Кьовеши за европейски главен прокурор е „безсрамие и цинизъм“!

  1. Аз имам предчувствието че Йорданов няма да влезе защото и неговите от СДС не го искат !Защо не си направят отделна листа ?СДС нямат електорат те ще повлекат ГЕРБ надоло !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *