Германия се ОТКАЗА от ЕС и ПОДКРЕПИ Русия! Ето ШОКИРАЩИТЕ факти!

Свят

Вчера стана ясно, че нови европейски правила за регулиране на газопровода „Северен поток 2“ няма да има. Германия е заявила, че това е неин приоритет и Брюксел няма думата относно решението на Берлин.

Това съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Регулации като при сухоземните газопроводи, няма да има, а “Северен поток 2“ минава изцяло под контрола на Германия. предаде БНР.

Представителите на 28-те страни членки, след като разбраха за последната позиция на Германия, към която изведнъж и неочаквано се присъедини и Франция, одобриха компромисно предложение на Германия и Франция от последния момент, което изхвърли на боклука, така наречените „нови правила за регулация на тръбата от „Северен поток 2“.

След предупреждението, че ще гласува против опита да се попречи на Европейската комисия да контролира и морските газопроводи директно до страна от ЕС, днес Франция промени позицията си на 180 градуса и заедно с Германия спря съответното предложение за гласуване против строителството на “Северен поток 2“.

Това означава, че още в работна група е спряна инициатива, която щеше да подчини руския проект „Северен поток 2“, който пренася руски природен газ  към Германия, на правилата, които все още важат за сухоземната инфраструктура. Тоест, собственикът на тръбата „Газпром“ да е различен от собственика на пренасяния газ (който отново е „Газпром“). И до търговията с руския природен газ, да бъдат допускани и други оператори, тоест и други западни лешояди, които да печелят на гърба на Русия.

Енергийни компании и на двете страни имат свои фирми, които са инвестирали в новата газова връзка по дъното на Балтийско море и до днес имаха противоречия по „Северен поток 2“.

Първоначалното предложение щеше да включи строящите се крайбрежни тръбопроводи в законовата рамка на ЕС за сухоземните тръбопроводи и щеше да даде власт на Брюксел да се разпорежда с руския газопровод и да печели от него.

Според дипломатически източници Берлин е оказал натиск над европейските столици да блокират тази директива. Припомняме, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на комитета на акционерите на компанията „Норд Стрийм“, която строи „Северен поток 2“.

В настоящата си форма „Северен поток 2“, строен от руската държавна компания „Газпром“, не би отговарял на по-строги правила, предвиждани за нови инфраструктурни проекти. Според тях доставчикът на синьото гориво не може да бъде и оператор на газопровода. И строежът трябваше да бъде спрян за неопределено време, което беше и целта на САЩ.

Но…най-новият вариант на текста сочи, че Берлин, а не Брюксел ще има водещата дума за газопровода. Т.е. Германия ще контролира приемния терминал, а европравилата ще важат само за сухоцемните газопроводи. Дипломатически източник посочи, че по този начин се ограничава властта на Брюксел да заграбва суверенни правомощия на страните от ЕС в сферата на енергетиката.

 

Френско-германския „компромис“, за който съобщават медиите, всъщност оставя „Северен поток 2“ под контрола на Германия. Това означава, че проектът получава зелена светлина да бъде довършен при досегашните условия, коментира московският в. „Ведомости“.

 

Това стана при гласуване в Комитета на представителите на страните членки (КОРЕПЕР), на което България е подкрепила Германия. За да мине решението, то трябва да е подкрепено от страни, в които живеят общо поне 65% от населението на ЕС, което означава, че достатъчно беше две страни като Белгия или Холандия да бяха подкрепили промяната, за да не мине сделката Париж – Берлин. Тепърва ще се види каква е била причината Франция да направи завой в последния момент.

Европейски източници заявиха, че регулациите може да усложнят или забавят строежа, но не и да го осуетят. Предстоят преговори и с Европейския парламент, който поне досега беше на позицията на Европейската комисия. Това означава, че може да се стигне до блокаж, т.е. да няма промяна в европейското законодателство и „Северен поток 2“ да бъде завършен и експлоатиран при старото положение – без контрол от Брюксел.

По този начин, Германия отказа на ЕС и САЩ да вземат решения, вместо нея. Така трябва да правят и другите страни. Например нашата страна спокойно може да взема сама решенията и да бламира всяко нареждане от Брюксел и Вашингтон. Стига да се опре на помощта на Русия. Както прави президента Радев.

Но явно на Борисов не му е изгодно да пренебрегва решенията на ЕС и САЩ, понеже те сигурно носят полза за него самия. Не можем по друг начин да си обясним унизителното и унищожаващо България козируване на кабинета Борисов 3.

Явно на Борисов му е по-изгодно да държи българските граждани в мизерия, за да може да управлява и граби държавата необезпокояван от никого. Няма друго логично обяснение.

Автор Иво Македонски, istinata.net

loading...

Tagged

1 thought on “Германия се ОТКАЗА от ЕС и ПОДКРЕПИ Русия! Ето ШОКИРАЩИТЕ факти!

  1. Ясно е, че Германия не се е отказала от ЕС, а точно обратното, засилва позицията си на лидер., и за всеки случай държи кранчето на почти цяла Европа. Дали Б.Б. ще защити националните ни интереси или пак ще чака указания от САЩ , и дали помни урока от Южен поток…. Предателите никой не ги обича.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *