Гешев продължава атаката: Принудих президента да бъде любезен с мен!

България отблизо

Главният прокурор продължава с наглите атаки по адрес на президента. Директно и индиректно, той се опитва да заплашва президента и да внушава, че държавният глава е виновен за нещо. И, че нищо още не е свършило, а прокуратурата го държи на мушка.

В ефира на Българско национално радио той заяви, че инициираният от президента дебат за проблемите в прокуратурата може да се резюмира с една фраза: Има проблем – намерете го!

„Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат“,заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с „изтърканите политически клишета“, че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му.

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“ и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS-и да привиква президента при главния прокурор.

По думите му, съобщението било любезно, като уточни, че напоследък с него всички са любезни.

Гешев беше категоричен, че искането, което отправил до Конституционния съд за даване задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е опит за реванш, задето Румен Радев не подписал от първия път указа за назначаването му за обвинител номер едно в страната.

Във връзка с огласените СРС-та срещу президента Радев, главпрокурорът обясни, че това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя“, категоричен беше главният прокурор. По думите му в обществото трябва да има и другата гледна точка и ние заставаме с имената си и заставаме зад определени тези. „Дали сме прави, или не сме – ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината“, подчерта Иван Гешев.

„Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ.“, отбеляза Гешев.

Той уточни, че в хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство не по искане на прокурор, изготвили са веществени доказателства, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство.

„На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.). И аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, обясни главният прокурор.

„Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев – бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление“, запита Гешев.

По думите му не се е обърнал в случая към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата дали е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията.

Гешев е на мнение, че всички са се хванали за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от искането му, която била по-важна.

„Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт“, обясни главният прокурор.

Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на КС. „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим“.

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото “ всяко действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията“.

Не усещате ли, че с всяка своя дума Гешев като че ли размахва пръст на президента и се опитва да го заплаши?! Но…за разочарование на Гешев и на неговия меценат, президентът не се стряска от такива ялови заплахи. И като военен човек знае как да отбива всякакви атаки. Така че този път на Гешев и на хората, които се крият зад него няма да им е никак лесно. И единственото, което ще постигнат ще е собствения си крах и изгонване от политическия живот.

Защото гешевци действат твърдо. Но ако и президентът реши да действа твърдо и направи своя партия, това ще е краят на всички, които атакуват Румен Радев, а чрез него се опитват да сплашат и единствения суверен на властта – българския народ.

loading...

Tagged

1 thought on “Гешев продължава атаката: Принудих президента да бъде любезен с мен!

  1. Президентът е възпитан мъж, затова винаги е любезен – и към който заслужава, и към който не заслужава! Но вече дойде времето, когато Президентът ще принуди Гешев да си върши както трябва работата на Главен прокурор, а не да се проявява като обезГлавен прокурор, глаДен за Бойковото благоволение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *