ДПС пак се извъртя и скочи на „съюзника“ си: Борисов и ГЕРБ са виновни за този хаос! Не ни оставиха избор!

България отблизо

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева.

Това обяви изненадващо зам.-шефът на парламентарната група на движението Йордан Цонев.

Допреди 3 дни ДПС настояваше субсидия да няма, като това обаче се съчетае с отворено финансиране за партиите от физически и юридически лица без таван. ГЕРБ, обаче не били съгласни на отворено прозрачно финансиране от външни лица. Сега бизнесът няма право да субсидира политическите сили. А физическите дарители могат да дават до 10 000 лева на година.

ГЕРБ се съгласи на американския модел за финансиране при 1 лв. субсидия и проектът трябваше да бъде приет на второ четене в петък, но това бе отложено заради напрежение между ГЕРБ и патриотите. За изглаждането му Бойко Борисов ги покани на коалиционен съвет утре.

Цонев разясни пред БНР, че ДПС изначално е против финансирането на партиите от бизнеса, но са направили това предложение, защото предложението на ГЕРБ било само за орязване на субсидията до 1 лв., което пък било несъстоятелно при сегашната забрана за финансиране от фирми. Забраната бе наложена в началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г.

Зам.-шефът на депутатите от ДПС отправи критика, че преди промяна на механизма за финансиране на партиите е трябвало да се проведе дебат – нещо, което не се е случило, след като лично премиерът Бойко Борисов дойде в парламента да внесе предложението си – 1 лев годишно за всеки действителен глас на последните парламентарни избори. „Някой да ни остави време? Имаше 3-4 дни за предложения, това дебат ли е? Можем да използваме много европейски модели за финансиране. В Холандия колкото пари събере партията от дарения, толкова им се дава от държавата“, приведе пример Цонев. И предупреди:

„Ако финансирането на политическите партии не е от бюджета, то ще се създадат зависимости.

Ние от ДПС не го искаме.“ Цонев отбеляза, че БСП мълчи и не предлага нищо. Ако ДПС не се били намесили в петък, левчето щяло да е факт.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също обяви, че той е човекът, който отложил закона – заяви, че е поискал законът, за да бъде обсъден първо на коалиционен съвет на ГЕРБ и ОП.

„Предложението на събралите се ДПС и ГЕРБ за субсидиите е евтин популистки ход, който да отговори на протестния вот“, коментира в същия ефир пък зам. председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Весела Лечева. А за лансирания американски модел каза: „Звучи красиво и внушително, но няма как да бъде предложен за 10 минути. Той има поне 200 страници ограничения и в едно заседание с едно гласуване няма как България да стане като Америка.“

Макар и да не са внесли сега предложение за промяна на субсидията, депутати от левицата неведнъж са казвали, че

БСП е за свиването ѝ до 6-8  лв. на глас

Същия размер иска и ВМРО.

„Ние сме за преразглеждане на субсидиите и начина, по който се финансират партиите, но това не трябва да измества задълбочения анализ на дефицитите на политическата система в България и какви биха били последиците от промяната на модела на финансиране. Дебатът е не само за намалението на субсидиите, но и за начина, по който се разходват“, допълни Лечева./dnes.dir.bg/

Така, още веднъж ставаме свидетели на поредните салтоморталета на ДПС и ГЕРБ. Въпросът е кое от тях ще стане последно за сегашното управление?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *