Забравена в мизерия: Почина Виолета Гиндева – една от най-големите български актриси и човек, достоен за уважение!

България отблизо

Днес, на големия християнски празник Цветница, който предхожда Възкресение Христово, и е неин имен ден, почина Виолета Гиндева.

Актрисата, която целият български народ обичаше и уважаваше, както за нейния неповторим актьорски талант, така и за нейната ярка гражданска позиция в защита на обикновените хора и на България.

На 72-годишна възраст, след кратко боледуване, ни напусна голямата българска актриса Вилета Гиндева. Това съобщиха от Народния театър „Иван Вазов“. Актрисата си е отишла след кратко заболяване и проблеми със сърцето, разкриха нейни близки.  Минути, след като новината за кончината й стана известна, десетки нейни близки, приятели изказваха съболезнованията си.

„Изиграла съм роли за две прераждания, казваше приживе актрисата. Ще се преродя и сега. За да помагам в трудния път за възстановяването на България“.

Виолета Гиндева, както и много други български артисти, писатели, музиканти и хора на изкуството бе убита от капитализма.

Пенсията на голямата българска актриса Виолета Гиндева е била запорирана заради дълг от 3000 лева към Топлофикация.

Звездата на родното кино разбрала за това, чак когато отива да си вземе пенсията. Половината от пенсията й била запорирана за дълг от 2811.28 лева, натрупан в периода 2011-2013 година. Към днешна дата сумата е набъбнала до 4 бона, от които 351,46 лв. е лихвата, 739 лева разноски по делото. 286 – заповедно производство или общо 4187.14 лева.

След запорът на пенсията, актрисата изпаднала във финансова безизходица. За да не умре от глад тя се принудила да си търси работа, каквато и да е . Близка приятелка й помогнала да стигне до интервю в столичен хипермаркет. Работата се оказала непосилно тежка за актрисата, която се придвижва с бастун.

Така ни унищожава герберската власт.

Вилета Гиндева е родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 г. Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе (1968 – 1969), Народен театър „Иван Вазов“ (1969 – 1971), Театър „София“ (1971 – 1974), Народен театър „Иван Вазов“ (1974 – 1993), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998.

Ще запомним актрисата с ролите й в „Черните ангели” и „Чичо Кръстник”, в които си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др.

От 2008 г. Виолета Гиндева преподаваше актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с асистент Михаил Ботевски.

Поклон пред паметта й!

Tagged

4 thoughts on “Забравена в мизерия: Почина Виолета Гиндева – една от най-големите български актриси и човек, достоен за уважение!

  1. Моля, в този тъжен момент, не замесвайте името на тази прекрасна актриса и човек в политически интриги. Нима по времето на управлението на други политически групировки не са умирали стойностни хора!? Моля, не петнете паметта и` с „жълтурии“! Поклон, Виолета!

  2. Жалко за прекрасната Виолета. Много я обичахме и се гордеехме с нея! И реално погледнато тя си замина рано…На същата възраст жените по света се радват на крепко здраве,, някои се омъжват, наша позната на 85 г в Канада редовно посещава танци и хорово пеене. Да, няма съмнение, че напрежението около този дълг, вероятната липса на топло, недостатъчната и некачествена храна или ниското качество на живот, което се предлага на хората в България сега, я е убило преждевременно. И да Веселин хора са умирали и умират, но при някои полит, с-ми хората си заминават много по-рано, както е в момента в България, сравнено с преди 89 г и другите страни.

  3. Прекрасната Виолета Гиндева ,нежна като ангел и с ангелска душа, една прекрасна актриса изиграла незабравими образи .Дълбок поклон! Мир и светлина на Духът и!

  4. © 2010 – Bogomil K. Avramov-Hemy
    ЦЕЛУВАЙ.МЕ – ДО КРАЯТ НА СВЕТА,
    С НЕЗЕМНА СТРАСТ – ДАНО НЕ ПОДОЗИРА НИКОЙ;
    ТУК ТОЧНО – ПО СРЕДАТА НА ГРАДА,
    В ОЧАКВАНЕ – ВЛАСТТА ДА НИ ЗАРИТА.
    ЦЕЛУВАЙ-МЕ – ДО КРАЯТ НА СВЕТА,
    И НАПРЕКИ И НАДЛЪЖНО – ПРЕЗ СВЕТОВЕТЕ;
    НАПУК НА ПРИЗИВИТЕ – НА ВЕКА,
    ДОКАЗВАЙКИ ЧЕ – АЗ ВИ ПЛАЩАМ ГРЕХОВЕТЕ.
    ЦЕЛУВАЙ-МЕ – ДО ВДЪН НА СКАПАНИТЕ АЛКОХОЛНИ ДНИ,
    ДО ВДЪН – НА ВСЯКАКВИТЕ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ;
    НАПУК – НА ТЕЖКИТЕ ГЛОБАЛИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ,
    НАПУК – НА ВСЯКАКВИТЕ ПОЛИТИЦИ-БЪРЗОХОДКИ.
    ЦЕЛУВАЙ-МЕ – С НЕПОДОЗРИМО ВЛАСТНА СТРАСТ,
    ЗАЩОТО САМО ТЯ – ЗА ДВАМАТА ОСТАНА;
    ОТХВЪРЛЕНИ – ОТ ВСЯКА ЗЕМНА ВЛАСТ,
    ПРИПОМНЯЩИ ВЪЖЕТО, ЛЕВСКИ – И СУЛТАНА.
    ЦЕЛУВАЙ-МЕ – ПОСЛЕДНО Е – ПРИЗНАЙ,
    И ВТОРИ ПЪТ – ЕДВА-ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ;
    ДОКОЛКО ЛЕСНО Е – ДА ИМАШ ЗЕМЕН РАЙ,
    ЦЕЛУВКАТА НА ЮДА НЕ ПРЕСТАВА – ДА МЕ УЧИ.
    Nonrevised – 01.05.2021.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *