Иво Христов: Борисов пее фалшиво, обърка нотите, затънал в корупцията и слугинажа

България отблизо

Премиерът премина във фалцет, така че очаквам ожесточена кампания. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ и бивш началник на кабинета на държавния глава Иво Христов.

„Според мен нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована кампания. Това не е българския политически бон тон, никога не е било – или пък сега, когато обществените нрави са много изострени, политическият дебат е истеричен. Виждаме, че премиерът премина във фалцет последните дни, тъй че очаквам ожесточена кампания“, заяви Христов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Той посочи, че „Визия за Европа“ е доста компактен документ, който предстои да бъде представен на гражданите: „Ще спомена само няколко водещи приоритета – документът предвижда стимулиране на публичните инвестиции, както и по-ефективна и по-малка европейска администрация. Предвижда и европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони“.

„ЕНП през последните години се превърна в това, което е партията-държава в България – ГЕРБ. Тя се намесва дори и в националните политики. Например мониторинговият механизъм се използва от сегашната ЕК, която е продукт на ЕНП, като инструмент за подкрепа на партийната посестрима на националната сцена. И събитията опровергаха нейната оценка, затова ЕНП трябва да намали своето влияние на национално ниво. Европа има нужда от завой наляво, защото ако не завие наляво, рискува да завие на крайно дясно – там, където вече покълват радикални национализми. А национализмът рано или късно води до война“, заяви Христов. На въпрос какъв знак носи преминаването на президентския съветник в листата на опозицията, Христов посочи, че това свидетелства за нуждата от радикална промяна.  „Моята причина да приема тази покана е, че считам, че тази битка в момента е решаваща, защото от нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат. Тъй като очевидно статуквото е корупционно и не удовлетворява“, каза още той.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *