Идва ли краят на ислямистките провокации в България?! Ето шокиращите факти!

Свят

Екрем Имамоглу спечели местните избори от 31 март като кандидат на опозиционната Републиканска партия. Преднината му, обаче, бе малка.

Независимо че победителят от Републиканската народна партия Екрем Имамоглу вече бе получил удостоверението си за кмет на 15-милионния мегаполис, управляващата Партията на справедливостта и развитието/ПСР/ на президента Реджеп Ердоган направи всичко възможно, за да оспори изборите в Истанбул. ПСР и Ердоган поискаха да бъдат отново преброени бюлетините, където резултатите между победителя и следващия кандидат бяха минимални.

След това, изборът беше наречен от Ердоган „измама“, а гласуването в Истанбул, според него, било опорочено и корумпирано и затова били нужни нови избори.

Изобщо, бяха опитани всякакви варианти на натиск. Но това не можа да спаси увяхналия имидж на Ердоган, понеже партията му загуби и други два големи града – столицата Анкара и град Измир.

На всичко отгоре, кандидатът на опозиционната Демократична лява партия Муаммер Айдън обяви, че се оттегля от участие на повторните избори в Истанбул, предаде Ройтерс, цитирана от news.bg .

Така, за всички наблюдатели стана явно, че опозицията се обединява около един кандидат в Истанбул, Екрем Имамоглу , който да застане срещу кандидата на  турския президент Реджеп Ердоган. Припомняме, че до повторни кметски избори се стигна, след като Централната избирателна комисия се подаде на натиска на Ердоган и на 6 май анулира победата на Екрем Имамоглу срещу правителствения кандидат Бинали Йълдъръм.

Какво ще стане в съседна Турция на насрочените за 23 юни нови избори за Истанбул, никой отсега не може да прогнозира. Но че Ердоган и ислямистите постепенно губят влиянието си, в това вече малцина се съмняват. И ако позициите на Ердоган наистина се сринат още, с оглед възможната загуба и на Истанбул, тогава можем с основание да очакваме, че мераците на Ердоган и неговите съмишленици да завладяват България, ще намалеят. Понеже турският президент все още не е решил кюрдския проблем. И по всичко личи, че няма да може да го реши, защото Русия и САЩ, нямат интерес от още по-голямо засилване на Турция като държава. А и желанието на кюрдския народ да има своя държава е напълно основателно и законно.

Ердоган няма да може да реши още един проблем. Този с 50-те процента хора в Турция, които не са ислямисти и искат страната им да е светска държава. Напоследък забелязваме и забележимо увеличаване на гражданите, които са привърженици на светската държава, понеже Ердоган се опита да им наложи законите на Шериата. А това не се хареса дори на привържениците на исляма.

Въпреки всички проблеми на турския президент, или може би точно заради тях, ние няма да се оттървем от желанията на официалната турска политика да увеличава своето влияние в България. И в крайна сметка да ни погълне по един или друг начин. От такъв развой на събитията няма да ни спасят САЩ и ЕС. Защото те искат Ердоган на своя страна и против Русия. Ерго, за нас остава само един единствен, традиционен, бихме казали класически изход. Приятелство, дружба и съюз с Русия. Иначе Турция рано или късно ще ни погълне.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Идва ли краят на ислямистките провокации в България?! Ето шокиращите факти!

  1. да ни „погълне“ турция, ама след като излезе от НАТО – това не е толкова лош вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *