Истанбулската конвенция била пиар акция! Точно преди новата учебна година?!

България отблизо
В България имаме лаборатория за пост истина.

В момента партиите у нас преимуществено правят PR, политическо позициониране, опаковка или разполагане спрямо наличните предпочитания на хората. През това време управлението е ден за ден. Това твърди в интервю за Дир.бг социологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

Днес отново имаше напрежение в Народното събрание, отново между БСП и ГЕРБ. Защото социалистите изтъкват произточни, а не прозападни аргументи.

Абсолютно нищо ново, ярко противопоставяне между управляващи и опозиция. Това е нещо, което зацикли, ние го гледаме вече една година и повече. Това е поведението на БСП от месец, месец и половина насам, тя като че ли се връща при себе си и говори за теми като Народен съд, комунизъм, Истанбулската конвенция. Такива по-консервативни, по-исторически, по-произточни теми, а не прозападни.

Третото, което трябва да се отбележи е, че социалистите донякъде, като че ли са малко жертва на вътрешна интрига или поне така изглежда отстрани. Като че ли ги изтласкаха малко назад, за да ги обвини народа за всичко. Разбира се, Борисов със своите изказвания реши да умножи тази интрига. Това са изводите на първо четене.

С това поведение БСП  и Борисов втвърдяват своите, но не съм много сигурен дали може да спечелят много нови избиратели. Всъщност големият проблем на БСП е намирането на периферия, а на Борисов да задържи твърдото ядро.

Вероятно заради Истанбулската конвенция е застрашена и позицията на ГЕРБ. Три-четири седмици ГЕРБ бе в изключително непривична роля. ГЕРБ не просто е защитник на нещо, което е изключително непопулярно сред българите, ние още преди три седмици показахме, че съотношението е 3:1 против конвенцията, но и за пръв път ГЕРБ се раздели, зазвуча на два гласа. ГЕРБ звучи на два гласа само, когато играе – единият глас на лошото ченге, някой от депутатите, а другият глас Борисов – доброто ченге. Но тук нямаше игра, консервативната част от ГЕРБ не можа да определи позиция за тази конвенция, а по-технократската част от партията като че ли проспа потенциалните дефекти. Аз такова нещо не бях виждал от много време насам, защото стана от нищо – нещо.

Дали дистанцията ГЕРБ – БСП ще намалява? Такова нещо се вижда в нашите редовни изследвания, но не бива да бързаме да ги интерпретираме много, защото трябва да се види дали е устойчива тенденция.

Във всеки случай с Истанбулската конвенция БСП отново получава страхотен подарък – невероятно добра „топка“, особено сега в началото на учебната година. И на всичко отгоре записа две точки, защото каза „спрете конвенцията“ и управляващите не знаят какво да правят.  Защото идеята на БСП за референдум не е особено приятна за управляващите, особено в последните два месеца. Страхотна игра на политическо позициониране по тази тема. БСП сега получи бонус. Но по принцип такива теми консервативни, леви, произточни, те помагат да преодоляваш вътрешните опозиционни линии и да ставаш вътрешно стегнат, но не ти помагат да печелиш външни гласове. БСП веднъж вече се опари от това – изборите от май 2017 г. точно когато заговори столетницата какво ни отне демокрацията, хората си казаха „как ли не, ГЕРБ е по-малкото зло“.
Така, че когато веднъж си се парил от това, трябва да си много внимателен. Ето това прави отново БСП и влиза в тези теми, които наскоро доведоха до неудачи.

– Добре, не са ли това повече PR акции и не се ли оказва, че PR акциите печелят, а не политиките, които липсват? 

– Точно това казвам. По Истанбулската конвенция ясно се видя, че партиите търсят политическо позициониране чрез опаковката, имиджа. Никой не е чел тази конвенция. Много косвена е връзката с всички тези теми, които й приписаха. Но това окончателно показва онова, за което си говорим напоследък – пост истина – имиджът е по-важен от факта. Е, в България имаме лаборатория за пост истина. В момента партиите у нас преимуществено правят PR, политическо позициониране, опаковка или разполагане спрямо наличните предпочитания на хората. През това време управлението е ден за ден. Това се случва и от управляващи, и от опозиция, от всички. Едни такива псевдотеми се вдигат – конвенцията беше една от тях, сега взаимните декларации – едните привиждат фашизъм, другите привиждат комунизъм. Фарсово повторение на историята.

Малко ми е смешно да гледам как ГЕРБ заклеймяват комунизма с един патос, който аз си спомням като малък от 90-те години. Ама тогава някак си имаше смисъл. БСП пък си позволиха да кажат това за Народния съд, което тогава не си позволяваха да изрекат, защото бяха в много неудобната ситуация да си посипват главата с пепел и да признават историческа вина. Сега БСП някак си имат дързост, много бързо сметнаха, че нещата, които дълги години бяха табу са позволени.
Да, някои от тях са позволени, да, позволено е да оспорваш европейското, позволено е да се съмняваш в Запада, това само до преди няколко години беше немислимо, защото вече самият Запад се съмнява в себе си. Да, позволено е да отчиташ нарасналата роля на Китай и на Русия. Но все пак има някои неща, които идват като пресоляване на манджата и това с Народния съд беше пресоляване.

Всички тези неща идват, заради това че партиите действат по логиката на политическия фанфар. Те искат да видят какви са предпочитанията на хората и да ги задоволят, а не да ги създадат, да ги поведат, да ги моделират. Това е политически маркетинг, не е политика.

– Каква е Вашата прогноза ще има ли сериозни трусове в държавата или ще продължат PR-акциите?

– PR-акциите помагат за много сериозно нагнетяване на напрежение. Точно по време на предизборната кампания PR-акциите са под лупа, защото нали сме на витрина. Ето например, сега излезе на Запад, че България е напуснала конвенция за насилието над жени. И то председателстващата ЕС държава, домакин на европейския политически процес, не е шега работа. PR-ът точно сега значи, защото сега ни гледат чужденците.

Но да погледнем по-мащабните механизми – първо икономиката расте и това се усеща от хората. Няма голямо желание за предсрочни парламентарни избори. Защо? Защото някак си ГЕРБ и БСП, зацикляйки окончателно, оставиха българите с идеята, че си бягат успоредно и търчат по стадиона, поддържат една постоянна дистанция и така обиколка, след обиколка.

Но във всеки случай БСП не е направила много, за да изглежда като алтернативата. Да накара много хора да кажат „вече БСП ми е по-приемлива“. Самозатваряйки се в последния един месец в тези свои теми още пък по-малко го прави. Т.е. една от причините да не витае някакво усещане за предсрочни избори е, че няма очертала се алтернатива.

Обикновено българите търсят алтернативата в някой нов, и аз виждам, че Слави Трифонов нещо се кани да се накани, но там е малко мъгляво. Единствената алтернатива, която някак си се очертава пълнокръвна това е президентът Радев. Той несъмнено е избран да бъде коректив и за момента го играе коректив. Но и той  също провежда доста опасна игра, защото, критикувайки управлението, ще загубиш половината общество. Тогава как ще си обединител и ще имаш висок рейтинг? Няма обективни условия за бързи, нови избори. Но може да се намерят някакви субективни – нечии не толкова здрави нерви или пък нечии политически инженеринг. Нека не забравяме, че така наречената „дясна градска десница“ също се активира много в последните един – два месеца. Тя не, че може да събори правителството, но може да нагнети още напрежение, защото те са креативни хора, въпреки че не са в парламента.

loading...

Tagged

1 thought on “Истанбулската конвенция била пиар акция! Точно преди новата учебна година?!

  1. тая конвенция цели въвеждането на така забравеният от историята по времето на Турското робство или така нареченият кръвен данък искат да го върнат да го наложат но за съжаление не знаят,че не се гаси туй що не гасне..! Амин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *