И Румен Овчаров НАСМЕТЕ Борисов! Не зависим от Русия, а от САЩ!

България отблизо

Под натиска на американското правителство спряхме три големи руски проекта в България. И по този начин ощетихме икономиката на държавата със стотици милиарди лева. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред Би Ти Ви .

Той коментира, поставената преди девет години цел, на първото правителство на Бойко Борисов, чиято политика беше насочена към освобождаването на страната от енергийната зависимост от Русия.

„Тази цел е доста измислена и доста глупава, защото България никога не е била, по класификациите на ЕС, силно зависима от Русия.Тя е сред независимите държави, заради атомната си енергетика“, обясни той.

„Единствената пряка зависимост от Русия е природният газ. И затова се вдигат лозунгите, за така наречената „диферсификация“, смята Румен Овчаров, цитиран от news.bg.

Ние търсехме, продължи енергетикът, енергийна независимост чрез взаимна зависимост. И това е много стара стратегия, прилагана от доста държави. В нашият случай, тя е свързана с 30% от транзита на руския природен газ през България. Така, ние зависим от Русия за природния газ, но и Руската федерация зависи от нас за неговия транзит.

Бившият енергиен министър изтъкна, че за полагането на тръби, при връзката с Румъния, които не са влезли в експлоатация, са платени 50 млн. лева. Как се нарича това, ако не разхищение на държавни средства“? – попита енергетикът.

Овчаров коментира, че се „замеряме с камъни с Русия, а така само обслужваме чужди външнополитически интереси„. Трябва да спрем да нападките спрямо Руската федерация и да си гоним интереса докрай, категоричен е Румен Овчаров.

По отношение ползите за България, и капаните от „Турски поток“, Овчаров посочи, че думите на Борисов „имаме ясно желание да осъществим Турски поток“ не значат милиарди кубически метра транзитиране, докато премиерът не отиде в Русия и не даде „железобетонни“ гаранции на Владимир Путин, че няма пак да се извърти и този път.

Ако имахме договор с Русия за транзитиране на природен газ, това без никакви действия, ни гарантира 2 млрд. лева на година. А сега, макар да не знаем какво ще транзитираме, и дали изобщо ще транзитираме нещо, обществените поръчки започнаха, посочи бившият министър.

По същия начин, според него, стои въпросът с АЕЦ „Белене“. По думите му, ядрената централа била „дъвка, която не струва вече милиарди„. И то по простата причина, че централата е почти готова. Остава само да се монтират, изработените от Русия атомни блокове.

Според него, правителството на Борисов не мисли за ползите за страната ни, а за това как да се угоди на чужди интереси, предимно американски.

Точно по тази причина, проблемите в енергетиката стават неспасяеми, убеден е енергетикът. Финансовият колапс вече много трудно може да бъде решен, сподели Овчаров, и даде пример с НЕК, която продължава да трупа загуби.

ТЕЦ „Марица изток 2“ сигурно ще завърши с над 400 милиона загуба, прогнозира бившият министър. Това показва, че тъй наречената, и широко рекламирана в медиите, „либерализация в енергетиката“, не успя да ни спаси“, обобщи действията на Борисовото правителство, Румен Овчаров.

Само ще добавим, че нищо, което правителството на Борисов се е опитало да направи под чужда диктовка, не може да спаси икономиката. Защото изпълнението на чужди заповеди, само нанася все по-големи вреди на страната ни.

А иначе Румен Овчаров е прав. България не е зависима от Русия. Това са просто приказки, които се внушават на хората, за да се оправдаят антибългарските действия на правителството.

Нещо повече. Само дружеските отношения с Руската федерация могат да измъкнат нашата родина от финансовия и политически колапс, в който се намира. И колкото по-бързо възстановим дружбата с Русия, толкова по-бързо ще излезем от блатото на мизерията.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “И Румен Овчаров НАСМЕТЕ Борисов! Не зависим от Русия, а от САЩ!

  1. Добре го е казал , ама кой да го чуе !? Русия е естествен и особено нужен на България съюзник ! Това , който не го е разбрал , не е разбрал нищо !?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *