Капитализмът си ОТИВА! В Германия започва НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! Ето фактите!

Свят

Хората в Берлин и други големи градове на Германия искат референдум за национализация на компаниите, които притежават по 3000 апартамента и ги отдават под наем.

Управляващата коалиция в Берлин, която се състои от социалдемократи, леви и зелени, вече смята да сложи таван на наемите, а исканията за референдум се подкрепят от левите и социалдемократите в управляващата коалиция. Скорошно социологическо проучване в Берлин установи, че 45% от гражданите подкрепят национализацията на компаниите, а 35% са против. Което на практика означава, че ако се проведе референдум, компаниите-кожодери ще бъдат национализирани, докато се усетят.

Непрекъснато увеличаващите се наеми, огромната вълна от чужденци в Берлин и Германия, както и бавното одобряване на нови строежи в Берлин води до нестихващ гняв и радикални инициативи, посочва немското издание Наndеlѕblаtt, цитирано от https://www.blitz.bg.

Евентуална национализация ще удари доста големи компании като  Dеutѕсhе Wоhnеn, Vоnоvіа, АDО Рrореrtіеѕ,  Аkеlіuѕ и други. Желанието на фирмите да закупуват нови жилища за отдаване под наем или да увеличават наемите се посреща с гневна съпротива от берлинчани и жителите на други големи германски градове. И гневът на хората стига до такава степен, че вече никой не иска да купува апартаменти за отдаване под наем. А това допълнително увеличава цените на наемите, което пък води до нови изблици на гняв и омраза към фирмите-кожодери. При това положение, управляващата коалиция в Берлин май няма никакъв друг изход, освен да национализира жилищата и да намали многократно наемите.

Πpoyчвaнe нa мecтния пaзap coчи, чe aпapтaмeнтитe c плoщ мeждy 60 и 80 ĸв. м. вeчe ce oтдaвaт пoд нaeм пoчти двoйнo пo-cĸъпo дo почти 10 евро нa ĸвaдpaтeн мeтъp oт 5,27 евро пpeди 10 гoдини. Cпopeд изcлeдвaнeтo нa Еmріrіса, бepлинчaни вeчe xapчaт cpeднo пo 44%  пpoцeнтa oт дoxoдитe cи зa нaeм – дaлeч oт пpeпopъчитeлнитe 27 пpoцeнтa. Издaниeтo пpипoмня, чe  пoвeчeтo гepмaнци, ocoбeнo в мeтpoпoлиcитe, пpeдпoчитaт дa нaeмaт апартаменти, защото нямат достатъчно свободни пари, за дa ги ĸyпят.

Дебатът за национализация е опасен, твърдят компаниите, които дават апартаменти под наем. Но хората в Берлин и Германия вече нямат възможност да плащат половината си заплата за наем на жилище.

Ситуацията е взривоопасна. И неслучайно хората в Берлин и областта, които уж трябва да са цитаделата на капитализма в Европа, са избрали левите и зелените да ги управляват. В крайна сметка, опитът сочи, че национализация ще има. Защото алчността на капиталистите ги тласка към бързи печалби и все по-големи увеличения на наеми, стоки и услуги. Но…хората в Германия са 85 милиона и винаги ще се намерят няколко милиона, които да излязат на протести. А протести и стачки с такива размери постепенно ще преобърнат капитализма в Германия. И страната ще стане социално ориентирана икономика, което означава, че всъщност ще стане социалистическа.

Явно, големият разобличител на капитализма Карл Маркс е бил хиляди пъти прав. Социализмът ще бъде построен най-напред в най-високо развитите страни. Защото там са съсредоточени големи маси хора, чиито искания за справедлив живот никой не може да пренебрегне.

Но така е не само в Германия. Във Франция жълтите жилетки водят битка на живот и смърт с капитализма, който ги унищожава.

А ако се национализират жилищата в Германия, това ще доведе до верижна реакция и ще започне национализация и на други важни сектори от икономиката. Не за друго, а за да може държавата да се справи с исканията на хората за достоен труд и по-добър живот.

Защото сега, огромната част от парите, които се въртят в икономиката и носят печалба отиват в джобовете на малцина олигарси. А мнозинството от хората живее в мизерия.

Така е и при нас. Само че тук ситуацията тук е сто пъти по-грозна и зловеща. Защото мизерията, в която живеят хората не може да бъде описана дори от гениалните пера на Смирненски и Вапцаров.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *