Каракачанов се хвана за сърпа и чука! Щял да се грижи за нас! Само вижте как!

България отблизо

Каракачанов внезапно остави армията, оръжията и самолетите и се метна да защитава народа.

Той заяви, че във връзка с цените на хляба и „спекулациите“ на някои партии , че през зимата всичко у нас ще поскъпне драстично, свикал консултативен съвет на експерти от  ВМРО.

Изслушах ги и  те предложиха да бъде направена  социална кошница с основни хранителни продукти, чиито цени да се наблюдават. В кошницата трябвало да се сложат храните  от първа необходимост като хляб,  мляко, прясно и кисело, краве сирене,  масло, кашкавал  „Витоша“, свинско и пилешко месо, 10 бр. яйца, брашно и олио, но само  от български производители.

Този пакет от храни да бъде контролиран и да  имат ясно определени проценти  за печалбата на производителите и търговците.

Това щяло да облекчи домакинствата и да спре безмилостното повишение на цените.

 

Ценообразуването пък трябвала да се контролира от Комисията за защита на потребителите, категорични са експертите на ВМРО.

От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един самун. Това е доста стряскащо, защото производителите се оплакват, че  този дисбаланс го има и в  другите сектори. Затова, ние – Патриотите от ВМРО, предлагаме да се направи и постигне договорка за максимална ставка на печалба на основните  хранителни стоки. Печалбата на търговеца не може да е по-голяма от тази на производителя, изплака Каракачанов.

Така ли? Ха, добро утро! Ха, добре дошъл в капиталистическа България!

Да не би жена ти да те е пратила за хляб и да си се възмутил, войводо? Или да ти е набила канчето колко си платил?

Всъщност на вас ви носят екологичните продукти у дома и едва ли се е случил този семеен скандал. Пък и с твоята заплата какво значение кое колко струва?!

 

До 01.06.2006 г. имаше  Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който имаше възможност МС да влияе върху така напечената потребителска кошница. После го махнаха, тъй като производителите ревнаха, че ги дискриминират и у нас нямало правила на свободна търговия. Пазарът бил достатъчен регулатор.

Сега Каракачанов се опитва да ни върне в постсоциализма или да се изправи с голи гърди срещу пазарната икономика. Това няма как да стане и той добре го знае. При капитализма, особено нашенския див такъв, такова нещо като пазарна кошница няма. Правителството не може, а и не иска да регулира каквито и да било цени, защото симбиозата между политика и бизнес отдавна е  налице и политиците са зависими от бизнеса, а не той от тях.

Всеки си има лоби, всеки си плаща където трябва и плачът на ВМРО е най-малкото смешен и фалшив.

Ако патриотите си бяха изпълнили обещанията за минимална пенсия от 300 лева и минимална заплата от 800, сега нямаше да се правят на борци срещу капитализма и да ридаят с крокодилски сълзи.

Ако поне малко се бяха сборили с корупцията, също нямаше да се стига до  вопли за бедния народ.

Ако бяха направили нещо за българската икономика и дребните производители, пак нещата щяха да са различни.

Но те бяха прекалено заети да се джавкат един с друг и да се обвиняват, цепят и борят за кокала, може би щяха да се сетят за предизборната си програма.

Обаче не! Биха се до последно и патриотично!

А сега замириса на бунтове и  на избори.

И Каракачанов пръв се разплака за народа.

Да бяхте помислили за този народ по-рано!

Късно е за сълзи, време е да се махате!

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

1 thought on “Каракачанов се хвана за сърпа и чука! Щял да се грижи за нас! Само вижте как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *