Кольо Колев: Избирателната активност ще е висока, ГЕРБ губи, ако повече хора отидат до урните

България отблизо

„Основният процес е, че ГЕРБ губи популярност от Апартаментгейт. Основното е ерозията в доверието у управляващата партия. И съвсем естествено се получава, че за първи път виждаме, че БСП минава ГЕРБ. Това показва нашето изследване“.

Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3 социологът Кольо Колев, чиято агенция „Медиана“ даде преднина на БСП пред ГЕРБ за предстоящите избори след разразилите се скандали с апартаментите на властта.

„От друга страна, показва нарастващото недоволство, ярост, което пробужда електорат, който иска да отиде и да гласува, за да накаже някого. Това е непрекъснат процес от 4 месеца на ерозия у ГЕРБ. Не е само резултат от „апартаментгейт“. Ако започна с проблемите с толтаксите, с търговския регистър и т.н. Непрекъснатото настъпване на една или друга мотика, това е основата. И сега това вече е капакът“, обяви още Колев.

Относно влиянието на българските политици в Европа, според изследването на „Медиана“ начело е Бойко Борисов, след това е Сергей Станишев и след това Румен Радев.

„Това обаче не е толкова изненадващо. Това, което обаче е изненандващо е, че г-н Борисов малко губи. Относно това колко е харесван – той губи твърде малко в сравнение с неговата партия.

Той печели избори и донякъде заради машината на Цветан Цветанов. Видно е обаче, че има разрив, при който лявата ръка не слуша главата. Цветанов изведнъж се връща в парламента. Очевидно е, че има търкания, дали това ще се прояви на изборите, ще видим. Но чистката, която Борисов провежда, се отразява на личния му рейтинг, но не и на партията му. И едва ли ще може да върне доверието в ГЕРБ като цяло.

Но това съвсем не означава, че изборите са вързани в кърпа на БСП“, заяви социологът.

„От една страна имаме възбудено недоволство у обществото. От една страна имаме ГЕРБ. От друга страна обаче имаме БСП, което също не допада. Защото БСП доста малко печели. И при това положение се получава автоматично търсене на алтернатива, от което печелят малките партии“, заяви Колев, като по думите му всички малки партии увеличават подкрепата си.

„ГЕРБ вече направиха своите грешки и поднесоха съответните топки на БСП. Може би е време и БСП да направи своята грешка и да си цепнат партията на тема със Станишев или без Станишев. Социалистите са напълно свободни да направят своите грешки“, каза още Колев.

Според него, ако Станишев не попадне в евролистата, то няма да се стигне до сериозно разцепление, но изобщо не е нужно подобно напрежение точно преди избори.

„Изборите категорично не са вързани на никого. Досега изглеждаше ГЕРБ и БСП поравно и ДПС. Сега се получи така. За ГЕРБ имам добра и лоша новина. Лошата е сривът на авторитета. Добрата е, че техният вот не се излива към опонента им, а се излива навсякъде – и към „Воля“, и към ВМРО и т.н.“, каза още Кольо Колев.

„В момента има вълна и изборната активност ще бъде доста по-висока. Мисля, че ще бъде към 3 милиона, като на парламентарни избори. Електоратът е възбуден, вижда крадлива ръка, която се протяга към меда и си казва, дайте да ги ужилим“, каза още Колев.

„Определено при ДПС ще наблюдаваме по-ниска избирателна активност, отколкото на местни и парламентарни избори, но те ще получат своите гласове“, добави социологът.

Tagged

1 thought on “Кольо Колев: Избирателната активност ще е висока, ГЕРБ губи, ако повече хора отидат до урните

  1. Твърдите избиратели на герп са 5%.към тяхследва да се добави роднинския и приятелския кръг.тези 10-12% са с пряк достъп до касата с меда и ще се борят за своя благодетел по всякакъв начин (в т.ч.и нелегетимен)При 50% изборна активност са необходими още поне 12 %,за да изпревари БСП.Но тези недостигащи 12 % включват хора,които са се надявали да припечелят нещо след последните избори,но са останали леко излъгани.И могат да си сменят симпатиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *