Кольо Колев: Слави може да помете целия политически елит

България отблизо
Има наличие на огромно недоволство, ярост и неудовлетвореност от съществуващия политически елит и в същото време това не се излива в никаква посока. Това ни дава основание да кажем, че има огромна ниша за създаване на алтернативи на съществуващите политически формации, но засега е все още една ниша.

Въпросът е, примерно да кажем, може ли Слави Трифонов да запълни тази ниша – да поведе мнозинството на недоволните, на яростните. Това мнение изказа пред БНР социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев.

 

Според него Слави Трифонов има електорален потенциал „да помете целия политически елит“: „Има, но не и ако се придържа към програмата, която беше лансирана. Акцентът в нея е във формата, а не в съдържанието. Тя е много далече от това, което хората реално искат. Трифонов се подлъгва по самия референдум, но той беше протестен. Примерно, 120 вместо 240 депутати – това ще промени ли управлението към по-добре?“. Колев добави, че е важно дали самият Трифонов ще бъде лидер на заявената партия и какво ще направят на местните избори: „Те биха могли да изберат неформално участие – ето това е нашият кандидат, гласувайте за него. И при успех нещата ще се развият по доста различен начин.

 

Социологът коментира  евентуалното включване на омбудсмана Мая Манолова в политиката: „Определено би била силна кандидатура. Не случайно се започват предварителни атаки и инсинуации. Тя би могла да бъде фигура, която може да събере около себе си не само червени симпатизанти, а доста широк кръг от обществото“.

Този път не сме много съгласни с Колев.

Политическият елит така се е окопал, че и цунами не може да го събори.

Да го разклатят – могат.

Да разместят пластовете също могат.

Но статуквото се окопава цели 30 години.

И ако някой може да го събори, това е народът.

Засега обаче народът мълчи и надава вой, само ако му посегнат на прасенцата, на овчиците, на задния двор.

А какво става в предния, не го интересува.

Затова Слави не е заплаха.

Докато не осъзнаем, че мястото ни е в предния двор, а не скрити в кочината, той ще си остане само сламено плашило.

Не и реална опасност за политиците, тъй като няма тълпа, която да застане зад него.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *