Командирът подхвана Иван Гешев: Главният прокурор е некадърен юрист, който клевети хората!

България отблизо

Главният прокурор Иван Гешев отправя юридически несъстоятелни обвинения, използвайки недопустим за поста му език.

Такава констатация направи пред БНТ бившият премиер Иван Костов във връзка с отправените към него обвинения от Гешев, че е унищожил следствието.

„Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти съм унищожил следствието, са неверни, защото институцията на следствието е формирана от конституцията и може да бъде прекратена или закрита само с нейното изменение. Като юрист, обвинителят ми следва да знае, че държавните институции не се унищожават – те се прекратяват или закриват и когато това се прави, активите им, функциите и структурите им отиват в други институции.“ – коментира експремиерът.

Той се позова на текстове от конституцията, както и от Закона за съдебната власт, показващи, че Националната следствена служба никога не е била закривана или прекратявана.

„Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо“, добави Иван Костов.

„Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор“, каза още той.

Експремиерът говори пред БНТ, в поискано право на отговор, след интервюто на новоизбрания главен прокурор пред държавната телевизия, преди две седмици. Тогава Иван Гешев намеси името на Костов, говорейки за въвеждането на механизъм за отстраняване на главния прокурор, като изрази мнение, че става дума за конкретен главен прокурор, който не се харесва или е неудобен. Той даде пример със ситуацията в Националната следствена служба по времето на Иван Костов, като заяви, че тогава следствието е било ранено, защото Костов не харесвал тогавашния му шеф Бойко Рашков и целта е била той да не може да контролира следователите, напомня „Дневник“, цитиран от news.bg.

Иван Костов подчерта, че по конституция, при осъществяване на своите функции съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона, тоест, „следователите не се контролират или командват от никого“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *