Контраудар! Парламентарната комисия веднага спря ветото на президента за „Бетономорие“

България отблизо
Регионалната комисия в парламента отхвърли президентското вето върху ограниченията за къмпингуване на пясъчните дюни.

13 депутати не се съгласиха с държавния глава, шестима го подкрепиха, въздържали се нямаше.

 

Комисията потвърди вече приетите на второ четене и върнати за ново обсъждане от президента забрани за разполагане на палатки, чадъри и други плажни принадлежности върху пясъчните дюни, посочва НТ. Глобите са от 500 до 1000 лв. От 1000 до 3000 лв. ще бъдат принудени да платят шофьорите, които си позволят да преминат или да паркират върху дюните.

 

Президентът върна Закона за Черноморското крайбрежие преди два дни с мотивите, че не е против въвеждането на правила, но смята за прекалено рестриктивен режимът, насочен срещу „дивото къмпингуване“. Предстои окончателното гласуване на промените и от пленарната зала.

Припомняме, че президентът наложи вето не за палатките върху дюните, защото така би нарушил закона за екологията, а за някои наредби, които пречат на хората, които искат да почиват природосъобразно.

Някои медии обаче представиха забраната на Радев изкривено.

В нея пише:

“ Не е редно да се налагат глоби на туристи, при положение че не е записано къде те биха могли да почиват без да са в нарушение.

 

Затягането на режима за т.нар диво къмпингуване е направено без обществено обсъждане. По думите му така се стига до ситуация, в която има разписани в закон строги санкции за къмпингуване извън разрешените за целта места, които обаче не са определени никъде. Тоест такива места официално нама.

 

„Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда”, пише още в официалното съобщение.

 

Според президента се налага „извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата”.

Както вчера предвидихме, ГЕРБ изобщо не изслушаха президента, нито обсъдиха предложенията му.

Спряха ветото просто на инат.

Tagged

1 thought on “Контраудар! Парламентарната комисия веднага спря ветото на президента за „Бетономорие“

  1. САМО ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ И С ПРЕЗИДЕНТ НАЙ ВЕЧЕ РУМЕН РАДЕВ !!!!ТОВА Е ЧИСТАТА ИСТИНА !!!! СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА И ДИВИЯ ОЛИГАРХИЗЪМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *