Кристалина Георгиева изтъкна големите ползи за България, ако приемем еврото. Направо ще ви смаят, особено възглавничката!

България отблизо

Три са ползите от влизането на България в Еврозоната, а рискът е само един. Това заяви  в интервю за телевизия „Блумбърг“ главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя напомни, че още от влизането във валутен борд България вече е закачена към политиката в еврозоната и работи по нейните правила.

С присъединяването към валутния съюз „ние сядаме на столчето край масата, където се вземат решения и ще можем да се ползваме от възглавничката, на която всички разчитат, а тя става по-мека със създаването на бюджет на еврозоната“, каза Георгиева. Друго предимство по думите й е, че еврозоната дисциплинира банковата система и създава по-добри условия за контрол на пари вътре в държавите и ако има проблем, той се вижда по-бързо. Допълнително удобство за гражданите, макар и дребно, ще е отпадането на обмяната на левовете в евро и обратното.

Не знаем дали г-жа Георгиева ни мисли за аборигени и използва думи като „столчета“ и „възглавнички“, за да набие във вероятно закостенелите ни кратуни нещо, което е лесно за смилане. Само че ние нито сме аборигени, нито сме толкова закостенели, колкото ни мислят.

Значи ползите са три. Сядаме на столчето край масата, където се вземат решения.

Чудесно.

Ами досега къде бяхме? Под масата ли?

Какво правим 10 години в ЕС, като не можем да вземаме решения? Или госпожата леко ни пързаля?

Ах, да! Възглавничката.

Управляващите ще седят на по-меко ли? Защото народът едва ли…

Банковата ни система ще се дисциплинира?

Та досега като разпасана команда ли беше? Малко ли ни дере със заемите и таксите по сметките? И кой би предотвратил втори случай КТБ? Никой…

Колкото до ползата, че няма да обменяме левове в евро, ако пътуваме в чужбина – мерси. Предпочитаме да ги обменяме. Та това отнема само 10 минути и не тичаме всеки ден.

Аргументите на г-жа Сталинка звучат несериозно. Язък й за поста!

„Има риск – един-единствен. Еврозоната може да бъде атакувана, евровалутата може да бъде атакувана, и ние трябва да сме готови, ако се защитава еврозоната, също да участваме в тази защита. Да допринесем да се брани общата валута.“ подчерта Георгиева.

Ха!

Това вече е върховно!

Бедна България се изправя като мощен колос и се юрва да опазва валутата на един цял съюз, в който има толкова богати държави!

И с какво ще я пазим?

С камъни и дърве ли?

Или първи ще потънем…

Ако бъдете максимално честни с нас, ще направите референдум и народът ще каже иска ли еврото.

Останалото са приказки от 1001 нощ!

Автор Станислава Славова, istinata.net

Б. А. Тази статия е оригиналът! В който и сайт да я видите после, предупреждаваме, че е преписана без наше съгласие.

 

 

Tagged

3 thoughts on “Кристалина Георгиева изтъкна големите ползи за България, ако приемем еврото. Направо ще ви смаят, особено възглавничката!

  1. Публикацията е жестока! Темата обаче е много гореща. От къде на къде Изпълнителен директор на световната банка ще дава политически препоръки! От препоръките се вижда, че е „кукла на конци“ защото няма нито един смислен аргумент, а само високопарни вулгаризми. По същество прави гадно „подхлъзване „, защото такива политически и национално значими въпроси се решават ОТГОВОРНО . Щеше да е убедителна ако беше казала „…тук са парите от КТБ и до 3 месеца се връщат“, или се подготвя за нов такъв случай…. Р. Ралин е казал :“ Кой даде поста на таз жена…./сетихте се, нали?/…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *