МАШИННО гласуване ПРАЩА Борисов в ИСТОРИЯТА?! Вижте КАК!

България отблизо

Професорът математик и „експерт“ по избирателни системи Михаил Константинов заяви в ефира на btv, че Централната избирателна комисия е представила много сериозни мотиви за отлагане на електронното гласуване и всички трябва да се вслушаме в тях.

В момента електронно гласуване има само в Естония, но там се провали. Същото стана и в Норвегия, където имаше два такива експериментални вота. В Швейцария електронното гласуване също не тръгна.  А в Германия, Италия и Франция изобщо няма електронно гласуване, продължи вечният преброител на гербаджийските избори.

Михаил Константинов заяви, че електронното гласуване лесно може да се манипулира, което ще доведе до огромна загуба на гражданско доверие. А ако това стане, заяви той, то ще бъде равно на гражданска война.

Машинното гласуване пък, според него, било много изостанало и се употребявало само в страни като Индия, Бразилия и Намибия.

Следователно излиза, че Централната избирателна комисия отхвърля варианта с електронното гласуване. Нещо повече. Такова гласуване няма в цяла Европа. Същото е и с машинното гласуване.

Това на практика означава, че с дискусии по такива измислени теми, „експерти“ и „политици“ ни хвърлят в мъглата. Опитват се с изсмукани от пръстите аргументи да отклоняват общественото внимание от „болните“ въпроси, които трябва да се решават в нашата страна, като липсата на българска индустрия и огромния демографски срив, които заплашват България да изчезне като държава.

На всичко отгоре, това отклоняване на вниманието, те го представят като „демократична“ дискусия. И като грижа на правителството, нещата в България да тръгнат по-добре за обикновените хора.

Само че никой в България не вижда как ще се оправят нещата, ако се въведе някакъв нов вид гласуване. Точно обратното. Всички хора са убедени, че ако има желание у политиците, за провеждане на справедливи и прозрачни избори, то те могат да се осъществят и с традиционното гласуване с хартиени бюлетини. И с всякакъв друг вид гласуване.

Значи основният проблем на българската избирателна система не е начинът на гласуване. Електронно, машинно или ръчно. Основният проблем е нежеланието на управляващите да организират честни избори, които да отразят истинските настроения и желания на българските избиратели.

И още нещо. Начинът на гласуване няма никакво значение. Ако организаторите  на вота, а това са управляващите, искат да манипулират изборите, то те ще го направят, при каквото и да било гласуване. Защото резултатите и от традиционното, и от другите видове гласувания отиват в един център. ЦИК. Където преброител от години е една единствена фирма. Тази на така наречения професор Константинов. А той казва онова, което му нареждат онези, които са го направили преброител.

Значи от избирателната система не зависи на практика нищо. Както казва Чърчил, ако изборите можеха да променят нещо, те отдавна щяха да бъдат забранени.

Жан Пол Сартър пък твърди, че ако не участваш в изборите и нищо не избереш, ти всъщност пак избираш. Избираш статуквото. И с мълчанието си му даваш власт и за следващия мандат.

Следователно, ако искаме да пратим правителството на Борисов в историята, трябва да гласуваме всички. Трябва да се научим да играем по правилата на „демокрацията“. И да ги принудим да работят в наша полза.

Другият легитимен начин са протестите. Но за да се организира протест, трябват синдикални централи. А те отдавна са окупирани от властта.

Което означава, че народът няма изход. И затова социалното напрежение се покачва. И когато избухне, ще помете всички. И управляващи, и опозиция. И ще установи народна република. Като в Донбас.

Натам вървят нещата в България. А управляващите ги чака Народен съд. Ако продължават да манипулират всичко в страната. И да заключват хората в капана на безизходицата.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “МАШИННО гласуване ПРАЩА Борисов в ИСТОРИЯТА?! Вижте КАК!

  1. ПРИ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ НЯМА КАК ДА СЕ ЗАПИШАТ МЪРТЪВЦИ ЗАЩОТО ЕГН НА МЪРТВИТЕ СЕ ИЗПИСВА С ЧЕРВЕНО !ОСВЕН ТОВА НЕГРАМОТНИЦИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ОСВЕН АКО НЯКОЙ ДРУГ ИЗПИШЕ ИМЕТО ИМ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *