Меркел ПРИЗНА: ЕС има общи интереси с Русия и Китай, които не съвпадат със САЩ!

Свят

Свършено е със следвоенния ред. Европа трябва да се обедини, призова германският канцлер Ангела Меркел в интервю за всекидневника „Зюддойче цайтунг“. 

На фона на продължаващите пререкания с Вашингтон в сферата на търговията и ядрената сделка с Иран, един от най-влиятелните политици на Стария континент подчерта, че „старата сигурност на следвоенния ред повече не се прилага“ и отбеляза, че „Европа трябва да се препозиционира в един променящ се свят“.

Тя признава, че Европа изглежда слаба след изтеглянето на САЩ от споразумението с Иран и поясни, че еврото среща проблеми при противопоставянето си със санкциите на Вашингтон, защото не е водеща валута в света. Канцлерът на Германия обаче похвали факта, че Европа не е разделена по казуса с Техеран за разлика от Иракската война.

Меркел обясни, че Германия, Франция и Великобритания имат различен подход от САЩ. И призна, че споделят общи интереси с Русия и Китай.

По отношение на Китай, Русия и САЩ, Ангела Меркел постави Европа в опозиция с тях и отбеляза, че те „принуждават“ европейците да обединят позициите си.

Според нея, политическата власт на ЕС все още не съвпада с икономическите възможности на Общността. Тя смята, че европейците се движат в тази посока постепенно.

„Трябва да имаме реалистична оценка за възможностите ни и трябва да ги укрепим за бъдещето. Що се отнася до военното сътрудничество, ние постигаме добър напредък„, добави тя.

Меркел обяви, че няма да заема висш пост в ЕС след изтичането на четвъртия и последен мандат през 2021 г.

Няма да заемам политически пост, дори и в Европа, стана ясно от думите й по време на пресконференция с холандския премиер Марк Рюте в Берлин.

Тя предизвика нова вълна от спекулации, след като проговори пред вестника за „отговорността“ си за бъдещето на Европа.

Много хора се безпокоят за Европа, включително и аз. Това ми създава дори още по-голямо чувство на отговорност, да се погрижа за съдбата на Европа, заедно с другите, отбеляза Меркел пред „Зюддойче цайтунг“.

Дали да вярваме на Меркел? Трудно е да се каже. Но истината е, че след започналата търговска война на Доналд Тръмп със Западна Европа, Германия и Франция се ориентират все повече към създаване на по-тесни връзки с Русия, за са могат да защитят своите икономически интереси от силния натиск на САЩ. Защото целта на Вашингтон е ясна. Да обезличи постепенно големите западноевропейски държави и да ги превърне в свои колонии. Защото парите и ресурсите на САЩ все повече намаляват. И те вече насочват погледи към парите и ресурсите на Западна Европа. За Източна Европа не говорим, защото САЩ отдавна използват нейните ресурси.

istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *