НАТО се РАЗПАДА: Турция НАПУСКА Алианса! Ето какво се случва в действителност!

Свят

Американският постоянен представител в щаба на НАТО Кей Бейли Хътчисън, в отговор на въпрос дали Турция ще бъде изключена от НАТО, заяви, че Турция е много важен член на Алианса, много важен съюзник на САЩ, но тя не трябва да има руски военни системи на своя територия.

Още преди месец, американците заплашиха Турция да не купува от Русия мощните и без аналог в света, противоракетни системи С-400, защото знаят, че ако Руската федерация продаде на Турция тези уникални по рода си зенитно-ракетни комплекси, то Анкара ще стане напълно независима от Вашингтон. И Щатите няма да могат да налагат своята воля на втората по мощ армия в НАТО.

В отговор на тези заплахи турският президент заяви, че покупката на руските комплекси С-400 е вече решен въпрос, който не подлежи на обсъждане.

Трябва да отбележим, че желанието на Турция да купи руските комплекси С-400 не е основната причина за започващият разрив в отношенията на Турция с НАТО. Всичко е много по-дълбоко и сериозно. Турция е бясна, задето американците поддържаха кюрдите в Сирия, които искат да създадат своя самостоятелна държава, включително и на територията на Турция. Анкара не иска разполагането на нови военни бази на НАТО в Кипър. Ердоган пък е бесен, заради американския опит за държавен преврат срещу него, през 2016 г., както и за това, че Вашингтон укрива турския проповедник Фетхулах Гюлен, който е голяма заплаха за режима на Ердоган.

Но най-важното е, че Турция има непреодолими разногласия със САЩ по въпросите на Големия Близък Изток. Анкара претендира да стане главен лидер на целия мюсюлмански свят. Затова тя не подкрепя засилващия се натиск на САЩ срещу Иран. Затова не може да допусне дори намек, че е марионетка на САЩ. И затова на Турция й става все по-тясно в рамките на НАТО. Защото е всеизвестно, че ислямският свят ненавижда американците. И съвсем разбираемо е, че Турция, която иска да стане главен изразител на интересите на ислямските държави в тяхното противоборство със Запада, не може да остане част от същия този Запад и неговия главен военен съюз НАТО.

Освен геополитическите разногласия със САЩ, Турция има и идеологически противоречия. Моралните ценности на „братята мюсюлмани“ изобщо не кореспондират със „свободните“ западни нрави, които и ние познаваме от първа ръка. Турците никога няма да приемат нравите на Запада, защото държат на своите традиции и на своя суверенитет. Освен това те са фанатично предани на религията си, което ги прави традиционни и яростни противници на Запада, въпреки че през големи периоди от време Турция е била съюзник на САЩ и Запада. Но съюзът със Запада се обуславяше от страха, който турците изпитваха към силата и могъществото на Съветския съюз.

Тоест, Турция има дълбоки и непримирими противоречия със Запада. И мнозина политически наблюдатели се чудят защо Анкара е още в НАТО. И предсказват, че в най-скоро време Турция ще напусне НАТО, ще излезе изпод опеката на Запада и ще поеме по свой самостоятелен път.

Този неин път, обаче, заплашва националната сигурност на България. И опитите на Борисов да се докара на Ердоган, само влошават нещата. Единственото ни спасение пред мераците на Ердоган и Анкара да основат нова Османска империя и да включат и България в нейния състав, е и си остава съюз, дружба и братски взаимоотношения с Русия. Иначе ние ще сме първите жертви на великотурския шовинизъм и ислямския фанатизъм.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “НАТО се РАЗПАДА: Турция НАПУСКА Алианса! Ето какво се случва в действителност!

  1. Авторът много логично е прозрял нещата относно опасността за България от турския шовинизъм и необходимостта да възобновим отношенията си с Русия на всички нива .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *