Ново СТРАХОВИТО оръжие на Русия прогонва САЩ от Черно море и Европа!

Свят

През 60-те години на миналия век в Съветския съюз се ражда идеята за машина, която да комбинира в едно самолет и кораб. Това става като се създаде гигантска машина с размери на кораб, която обаче има криле и се задвижва от мощни реактивни двигатели. Дизайнът на конструкцията е такъв, че под корпуса се създава аеродинамичен екран – така машината на практика лети на няколко метра над водата.

Макар подобни машини да са разработвани в и САЩ, то СССР постига най-голям успех със своите екраноплани. Големината им е внушителна, някои от тях могат да летят на по-сериозна височина, други могат да се движат и над равнинните части на сушата, а трети са въоръжени с ракети и пазят водните граници на страната.

За разлика от корабите, които не са много бързи, екранопланът може да се движи с над 400 км/ч над водната повърхност, а това го прави много добър за десантни или спасителни мисии. Някои от съветските екраноплани можели да се движат дори с 740 км/ч на 20 метра над водната повърхност.

Най-известен е екранопланът от клас Луна. Именно той е въоръжен 4 броя антикорабни ракети П-270 „Москит“. Тези ракети могат да имат стандартна 300-килограмова бойна глава или ядрена такава с мощност от 120 килотона. Предназначението им е било да провеждат бързи атаки срещу самолетоносачите на САЩ.

Дължината на този екраноплан била 73 метра, размахът на крилата му – 44 м, а задвижването му се осигурявало от 8 реактивни двигатели. Бойният обсег бил 1900 км, а нормалната скорост – 550 км/ч.

След разпада на Съветския съюз тази машина почти потъва в забрава, като част от екранопланите са оставени да ръждясват на открито, без въобще да се експлоатират.

През 2015 година обаче е взето решение Русия да възроди бойните си екраноплани, като създаде машина с боен радиус от 4800 километра, която да е въоръжена с крилати или антикорабни ракети.

Проектът получи по-висок приоритет преди няколко дена, когато руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че новите бойни екраноплани ще са готови до 2025 година.

Дължината на новите екраноплани, наречени „Орльонок“, ще е 93 метра, а размахът на крилете им 71 м.

Той ще може да се ползва в Черно или Каспийско море, но основното му предназначение ще е да лети над акваторията на Северния ледовит океан. Новият екраноплан ще има и подобрени възможности за летене над твърди повърхности – предимно заледените през зимата води на Арктическия океан.

Освен версия, въоръжена с ракети, ще има и десантно-транспортна версия, която ще може да превозва значително количество персонал и техника. Този вид екраноплан е с работното име „Спасител“ и е предназначен за спасителни операции, а също и за многотонни доставки до отдалечени военни бази, понеже може да превозва тегли до 600 тона и да се движи със скорост повече от 550 км/ч.

Екранопланът „Спасител“ може да се движи с голяма скорост и представлява хибрид между тежък транспортен самолет и лек кораб. Той може да се движи над различни повърхности, включително вода, снежни или ледени полета, пустини, тундри или степи. В същото време екранопланът може да изминава огромни разстояния от около 4 – 5 хиляди километра и да се приземява освен на вода и на сушата. Предишните модели можеха да кацат само на вода.

Изпитанията на „Спасител“ ще приключат около 2025 година, а първият полет ще е през 2023 година, съобщават от руското Министерство на отбраната, цитирано от „Russia Beyond“ и dir.bg .

Нека припомним, че освен спасителни функции, такава огромна машина лесно може да бъде нагодена да изпълнява и военни задачи. Като най-близката до ума е атакуващата функция. И понеже екранопланът се движи ниско по повърхността, той не може да бъде засечен от радари. И когато се появи в полезрението на врага, вече ще бъде твърде късно, защото скоростта му е убийствена за бавните американски самолетоносачи. Тоест, екранопланът съвсем безнаказано ще се приближи до гигантските щатски есминци, ще ги атакува с ракети, ще ги потопи или лиши от възможност да отговорят на огъня и ще отлети също толкова бързо, колкото се е появил.

Срещу такива машини, американците нямат никакъв военен отговор. И техните грамадни кораби или ще трябва да напуснат Черно море, или ще бъдат унищожени, без да имат възможност дори да отвърнат на огъня. Положението става още по-драматично, ако на такива екраноплани бъдат монтирани руските системи за радиоелектронна борба, което ще ги направи напълно невидими за радарите. И в същото време ще могат да парализират електрониката на американските бойни кораби.

Значи ерата на гигантските бойни кораби от Шестия американски флот, които всяваха страх у военните от много страни, вече е свършила. Сега идва ерата на Русия и непобедимото руско оръжие.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *