Обвиняват Кристиян и шефа на Тад груп в тероризъм, а колегите му в ОПГ!

България отблизо

Повдигат обвинение на търговския директор на фирмата, в която работи, смятаният за отговорен за атаката в НАП Кристиян Бойков. Георги Янев беше задържан във вторник при обиск на офисите на „Тад груп”.

Янев беше освободен малко преди 19 часа от ареста. Той е на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция, съобщи за NOVA адвокатът на Кристиян Бойков. По-малко от 24 часа след като беше задържан, той беше заведен в сградата на Специализираната прокуратура. По информация на NOVA от източници от разследването той най-вероятно ще бъде обвинен за тероризъм, свързан с киберпрестъпления, заедно с Кристиян Бойков. А колегите им ще бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група.

При снощната акция от компанията са иззети сървъри и всички компютри, така че никой от служителите да няма достъп до тях. Според източници от разследването всички служители са подали молба за напускане.

Кристиян Бойков трябваше да се яви в Специализираната прокуратура, за да му бъдат  предявени прецизирани обвинения. Най-вероятно става въпрос не само за участие в специализирана престъпна група.  Според информация на NOVA вероятно като поръчител на цялата хакерска атака ще бъде обвинен собственикът на компанията Иван Тодоров, а подбудител ще бъде търговският директор Георги Янев. Кристиян Бойков е бил обикновен изпълнител.

Това са първите в новата история на България обвинения в тероризъм, свързани с киберпрестъпление.  По думите на един от адвокатите му Георги Янев е освободен под парична гаранция от 20 хиляди лева. С ново обвинение се сдобива и Кристиян Бойков, единственият до днес обвиняем по аферата с кибератаката срещу НАП. Грози ги до 15 години затвор. Засега не се знае дали собственикът на фирмата Иван Тодоров ще бъде обвинен. Той се намира в Канада. Продължава преглеждането на иззетата техника при вчерашната акция на ГДБОП. Във файловете има много данни за държавни институции, банки и застрахователни компании.

Адвокатите определиха обвиненията за абсурдни.

На този етап не е потвърдена информацията, че Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване. По-рано през деня адвокат Георги Стефанов обяви, че той е заминал първо за Турция, а оттам лети за Канада, където имал планирано от преди месеци участие в семинар./nova.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *