Откриха ваксина против Ковид – 19! Вижте колко дози са необходими и ще боли ли

Свят

Ваксината срещу COVID-19, разработена от германската биотехнологична фирма BioNTech и американския фармацевтичен гигант Pfizer, показа потенциал и беше установено, че се понася добре при изпитанията върху хора в ранния стадий на тестове, съобщиха в сряда от двете компании.

Това е четвъртата експериментална ваксина за коронавирус, която показва обещаващ потенциал при ранния стадий на тестване върху хора, заедно с проектите на други компании като Moderna, CanSino Biologics и Inovio Pharmaceuticals.

 

От BioNTech съобщиха, че тестването на две дози от нейната ваксина BNT162b1 върху 24 здрави доброволци показва, че след 28 дни те са развили по-високи нива на антитела срещу COVID-19, отколкото обикновено се наблюдават при заразени с коронавируса хора. Оттам допълват, че по-високата от двете дози – и двете прилагани чрез две инжекции в рамките на три седмици една от друга – е последвана от кратко повишаване на температурата при трима от четирима участници след втората инжекция.

Трета доза, тествана в по-висока концентрация в отделна група, обаче не е била повторен поради болки при инжектирането. „Тези първи резултати от изпитанията показват, че ваксината води до имунна активност и предизвиква силен имунен отговор“, каза съоснователят на BioNTech и главен изпълнителен директор Угур Сахин. Той също така посочи, че се подготвят по-големи изпитания, които да покажат дали досегашните резултати означават реална защита срещу истинска инфекция.

Изпитванията в ранен стадий на ваксини върху хора са предназначени да измерят определени антитела и други имунни маркери в кръвта като индикатор за готовността на организма да се бори с инфекцията, което след това обаче изисква допълнително валидиране. BioNTech и Pfizer се очаква да изберат най-обещаващата от четири експериментални ваксини за по-мащабно изпитание, включващо до 30 000 здрави участници, което вероятно ще започне в Съединените щати и Европа в края на юли, ако получи регулаторна зелена светлина. Все още обаче резултатите от тестването на ранен етап на трите други потенциални ваксини на BioNTech все още не са публикувани.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *