Откриха кой заразил свинете с чума! Няма да повярвате каква е причината!

България отблизо

Високата популация на комари може да се окаже основната причина за проникването на африканска чума по свинете в свинефермите край река Дунав това лято.

Това обяви директорът на най-големия свинекомплекс в Русенско д-р Христо Стойков пред БНТ. Специалисти от Испания също изследват има ли връзка между комарите и разпространението на вируса у нас.

Свинекомплексът в Бръшлен умъртви всичките си 40 000 прасета заради чумата през лятото. Според д-р Христо Стойков обаче въобще не е случайно, че са засегнати всички ферми, които са на около 10 км от река Дунав.

„Работим в момента с университета в Мадрид. Смятаме, че има връзка между избухването на чумата в 8 индустриални ферми за кратък период – може да са комари, може да са някакви други летящи насекоми“, отбеляза Стойков.

Затова и той настоява борбата с комарите да започне още преди пролетта. Официалната позиция на властите обаче е, че човешкият фактор и дивите прасета са главните виновници за огнищата на африканска чума у нас.

Заместник областният управител на Русе Свилен Иванов изтъкна, че засега официалната позиция е човешка грешка. „Тази чума ще ни преследва от 3 до 10 години. От нас зависи дали ще са 3 или 10“, подчерта той.

Теорията за комарите по Дунав е прелюбопитна. Само че как са прелетели гадините до Ямбол, Стралджа, Сливен, Пазарджик и навсякъде, където има прасета? Със самолет ли са се возили, или с влака?

А мухите? Те не са ли пренесли нещо?

А щъркелите защо са извън съмнение?

Теоретично е възможно всеки вирус да бъде пренесен по някакъв начин, ама ако е от комар, първо щяха да се натръшкат прасетата около морето и големите реки. А там оживяха.

Сега очакваме друга теория.

Например за извънземните.

Изобщо ще ни пращат за зелен хайвер, докато не изядем военните запаси, на които вече им измина трайността.

А те са много и ще ги ядем с години!

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *