От войната на САЩ с Китай ПЕЧЕЛИ…Русия! Ето невероятния обрат!

Свят

Санкционната война на САЩ срещу Китай е в пълния си разгар. И не се знае кога ще свърши. И дали изобщо Щатите ще спечелят нещо от това свое „начинание“.

В отговор на въведените от САЩ „ограничения“ за икономическите и енергийни проекти на Китай, миналата година Пекин обяви обмитяване с 10% на всички стоки от сектор енергетика, които Щатите експортират в Китай. Тази крачка е сериозно препятствие за ръста на енергийните отношения на двете държави, които трябва да осигурят развитие на техните икономики.

Нещо повече. Въведените мита от страна на Пекин засилват натиска върху отрасъла от американската икономика, който произвежда сгъстен шистов газ. По простата причина, че САЩ се опитват да се конкурират с Русия и Австралия за но-голяма част от китайския енергетичен пазар, който е най-големия пазар в света на сгъстен шистов газ.

На всичко отгоре, администрацията на Тръмп, поради недомислие, задуши експортната газова промишленост на САЩ. И сега в американския отрасъл не достигат 139 милиарда долара за финансиране на старите и нови проекти. А като за капак, въпреки 10 процентното мито, което Китай въведе за износа на сгъстен газ от САЩ, сега Пекин иска да увеличи това мито до 25%. А това със сигурност ще постави под заплаха от ликвидация цялата промишленост на САЩ, която добива сгъстен газ за износ в Китай.

Само че Пекин съвсем няма намерение да намалява вноса на сгъстен газ в своята страна и това ограничение на американския внос, заради търговската война, която Тръмп обяви на Китай, вече носи добри ползи и големи доходи на първия и най-голям износител на природен газ – Русия. С други думи, от войната на Тръмп срещу Китай вече започва да печели Русия.

Това се случва, защото Си Дзинпин има намерение да ограничи в максимална степен дима и смога, които тегнат над големите китайски градове като ликвидира отоплението с дърва и въглища и го замени с природен газ, който е най-екологично чистото познато гориво до сега. Затова Китай и Русия вече сключиха договор и в края на 2019 година ще започне да работи нов газопровод, който съединява Източен Сибир и Китай. Това ще увеличи обема на руските доставки на сгъстен природен газ от Арктика за Китай. Ще осигури максимална сигурност на доставките, които няма да бъдат прекъсвани по никакви причини. И, разбира се, ще засили позициите на Русия като силен играч на китайския и световен пазар на сгъстен природен газ.

И всичко това на практика означава, че в търговската война, която започна Доналд Тръмп, победители се оказаха отново Русия и Китай. Така че Щатите или трябва да се договарят с Русия и Китай, или трябва да се бият с тях. Като втората възможност не е за препоръчване, понеже може да доведе до пълния крах на Америка като държава.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *