Президентът Радев ВЗРИВЯВАЩО: Няма какво да обсъждам с правителство, което ПРЕПИСВА позициите си от Брюксел!

България отблизо

Президентът Румен Радев директно уличи в лъжа министъра на външните работи Екатерина Захариева, която снощи заяви, че кабинетът е търсил контакт с държавния глава, но той е предпочел да се изкаже в социалната мрежа по въпроса за Венецуела.

Президентът поясни, че още предишния ден, преди провеждането на заседанието на Съвета по сигурността в МС е изпратил своята аргументирана позиция по темата.

„Що се отнася до комуникацията, тук основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция, това е една преписана позиция. Така че нямам за какво и с кого да обсъждам“, отсече Румен Радев.

„И за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурността, който има правомощия да решава вътрешни проблеми, а не в решаването на международни въпроси“, припомни Радев, цитиран от epicenter.bg.

Радев призова още правителството да внимава, когато говори за остра, социално-политическа, хуманитарна и емигрантска криза в латиноамериканската държава, за да не вземат хората да си направят паралела с положението в България, което, по думите му, до голяма степен се дължи и на правителството.

„Когато правителството публично представя мотиви за тази си позиция, трябва да бъдат по-внимателни. Да вземем нашата мигрантска криза и да сравним колко българи са напуснали“, каза Румен Радев.

Президентът припомни, че само ден след неговата позиция теза за ненамеса във Венецуела е защитил и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

А само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив – за ненамеса“, посочи той.

Държавният глава изрази учудването си, че Външно министерство го търси да съгласува позиция за Венецуела, но не и за договора с Македония. Президентът заяви, че това е странно и няма логично обяснение.

„За мен Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. Ето защо европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми и заставя повечето държави да я подкрепят, а е тази, която уважава правото и суверенитета на страните. Затова ненамесата е основен принцип, а намесата в случая с Венецуела, рискува да ескалира напрежението в международен план“, предупреди категорично президентът.

istinata.net

Tagged

1 thought on “Президентът Радев ВЗРИВЯВАЩО: Няма какво да обсъждам с правителство, което ПРЕПИСВА позициите си от Брюксел!

  1. Вижте какво стана междуИталия и Франция заради една снимка на италиански министър с френски протестиращ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *