Президентът Радев гневно: Защо след 30 години преход България умира?! Кой е виновен?!

България отблизо

Защо 30 години след прехода България продължава да се топи и защо демографската криза е в момента най-голямата заплаха за настоящето и бъдещето на страната?!

Това попита президентът Румен Радев в своето слово, озаглавено „30 години от Промяната“.

„Икономическите реформи, макар и изключително трудни, макар и много спорни в някои отношения, особено откъм процесите на приватизация, успяха да ни придвижат от централизирана планова икономика към пазарна с неприкосновеност на частната собственост и свободна стопанска инициатива. Постигнахме две стратегически за страната ни цели – членство в НАТО и ЕС. Успяхме да придвижим обществено-политическия живот в посока към демократично управление“, каза още президентът.

„Но целият този процес бе свързан с едни дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм, обществено-политически промени. Това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Не. Той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования.

Затова ние днес с основание си задаваме тревожни въпроси: защо 30 години след началото на тези положителни промени, след като постигнахме тези стратегически цели – членове на НАТО, част от ЕС, защо България продължава да се топи и защо демографската опустошителна криза е в момента най-голямата заплаха за настоящето и бъдещето на страната?!

Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи живеят днес в бедност и социално изключване“, гневно попита още в речта си президентът.

Каквито и икономически и социални модели да прилагаме, каквито и секторни политики да развиваме, каквито и бюджетни приоритети да определяме, и каквито и пари да раздаваме особено преди избори, ние няма да постигнем желаната цел, защото тя зависи от политическата среда и от начина на управляване на политическата власт, каза още президентът.

„Защо не успяхме да постигнем висок устойчив икономически темп на развитие, който да ни закара по-бързо към това средно равнище за Европа и да дадем някаква перспектива на нашите млади хора, така че те да остават тук в България, тук да търсят своето бъдеще. Те са умни и виждат, че темповете, с които се движим няма да им дадат във времевата рамка на техния активен живот този стандарт, който те желаят“, каза президентът.

„Ние свикнахме да търсим отговор на тези въпроси в пространството на цифрите, на статистическите измерители, на икономическите и социалните модели, на данъчната политика и на всички механизми, които движат администрацията и бизнеса“, допълни още Радев. „Но в това пространство можем да намерим, според мен, оценка на състоянието, в което се намираме. Но няма да можем да дадем отговор на важните въпроси, които ни вълнуват в момента“, подчерта той./Източник epicenter.bg/

loading...

Tagged

2 thoughts on “Президентът Радев гневно: Защо след 30 години преход България умира?! Кой е виновен?!

  1. ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД Е ВИНОВЕН ЗА РАЗПАДА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ,ЛОШОТО Е ЧЕ НЯМАМЕ СОБСТВЕНО МИСЛЕНИ ИСОБСТВЕНИ ИДЕАЛИ КАТО НАРОДИТЕ НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ,НЕКА ВЗЕМЕМ ПРИМЕР ОТ ГЪРЦИЯ ,ИМА СТАЧКА И ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е ПАРАЛИЗИРАНА И ОТСТОЯВА ПРАВАТА НА НАРОДА СИ ,А НИЕ СМЕ НАРЕДЕНИ ПРЕДАТЕЛ,ЛИЗАЧ,ПРЕДАТЕЛ,МОШЕНИК И ТАКА 30 ГОДИНИ !!!!!!!

  2. Поведи народа кажи им че трябва всеки един да стане и да се бори срещу онези грабители и унищожители,които разсипаха България, хората имат надежда и това сте вие трябва да се действа няма време за губене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *