Президентът Радев готви нова изборна система! Няма да позволя повече гаври с народа, закани се той!

България отблизо

Има защитни механизми при провеждането на избори, но в България няма воля за провеждане на прозрачен вот. Това каза президентът Румен Радев в родното си село Славяново, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Сложността на проблема с проведените избори е, че има над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК и много сигнали за корпоративен и купен вот, както и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страдаме всички, страда и най-вече демокрацията“, посочи Радев.

 

„По тези причини ще събера и представителите на парламентарно представените партии, и ръководството на ЦИК, и органите на реда. Това ще стане, когато събера достатъчно данни и ги анализираме с моя екип. Имаме рационални предложения, защото очевидно така не трябва да се правят избори. В ХХI век сме все пак“, каза още президентът.

 

По думите му има защитни механизми за опазването на прозрачността на вота. „Ако това е електронно дистанционно гласуване или машини за гласуване – докато не се попълнят всички полета, не може човек да гласува. Има ги тези защитни механизми, но защо не ги прилагаме е друг въпрос. Справят ли се хората с банкоматите и с телефония, значи трябва да се справят и с машините и електронното гласуване“, добави той. По думите му слуховете, че хората няма да се справят с този вид гласуване са спекулация.

 

„Това е просто липса на воля да имаме прозрачни избори“, посочи Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *