Президентът Радев КАТЕГОРИЧНО: Шикалкавенето на Борисов не отменя ОТГОВОРНОСТТА му за ЧЕЗ!

България отблизо

Президентът Радев отдавна поиска от Борисов отговори на въпроси около продажбата на ЧЕЗ България, които интересуват целия български народ.

Така например никой все още не знае кои са банките и какви са механизмите за финансиране на тази сделка, при която никому неизвестна пазарджиклийка, без необходимите авоари и без достатъчно опит в енергетиката, купува най-голямото електроразпределително предприятие в България, чиито услуги ползват 3 милиона български граждани?!

Никой все още не знае защо отговорните институции казват, че не са проучили сделката и започват да действат постфактум?!

Българите, заедно с президента Радев, питат защо парламентарното мнозинство на ГЕРБ отхвърли искането за изслушване на Борисов по казуса ЧЕЗ в пленарна зала? Крият шефа си, защото сделката вони на корупция ли?

Румен Радев много ясно каза защо задава тези въпроси. Според мен, заяви президентът, цитиран от dir.bg, в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта.  Жертвата сме ние – абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова държим да знаем каква е тази фирма без история и капацитет да получава такива големи банкови гаранции.

И понеже не получи отговори от Борисов, президентът Радев заяви, че отговорността за продажбата на ЧЕЗ на лице, което очевидно няма необходимия опит да я ръководи, трябва да се търси в България, а не някъде извън нея.

Вместо отговори на въпросите, продължи президентът, ние чуваме само закани към някакви гадове. И това е така, по простата причина, че България все още няма единна стратегия за развитие на енергетиката с хоризонт 2030 или 2050 година. А докато съществува това положение, ние ще продължаваме да работим на парче и без ясна мисъл за бъдещето.

Хаотичните действия на правителството, изтъкна президентът, противоречат на всякаква логика, както и на собствените му декларации. Но за мен по тревожното е, че службите не сработиха по този казус и вече съвсем закономерно витае въпросът дали те обслужват държавата или комфортът на управляващите.

Президентът Радев отново подчерта, че очаква от правителството да защити интересът на България. Но това съвсем не отменя въпросите защо се стигна до задънената улица по случая със сделката за ЧЕЗ.

С други думи, президентът Радев съвсем ясно каза, че отговорността за това, най-голямото наше енергодружество да се купува от лице, което е съвсем неизвестно в бизнеса, а начинът на  финансиране на сделката да не е ясен и до този момент, е на премиера Бойко Борисов.

Когато такава констатация прозвучи от най-високото място в България, това вече не е просто искане на отговор. Това е диагноза на едно управление, което вкара страната ни в най-голямата безизходица от началото на нейното съществуване. Което взе многомилиардни заеми, понеже в държавата няма икономика и правителството на Борисов цели осем години не направи нищо, за да я възстанови и развие. И което продължава да тероризира българските граждани с постоянно увеличаващите се цени на тока и всичко останали продукти и лекарства от първа необходимост.

Президентът Радев на висок глас заяви, че за да се окопаят във властта, Борисов и сие са подчинили на своята воля всички демократични механизми за контрол над управлението. Подчинили са парламента, Държавната агенция за национална сигурност, както и всички останали служби и агенции. И се получава абсолютния парадокс, при който тези служби вместо да работят за държавата, работят за Борисов и един тесен кръг от лица около него.

И понеже той се е помислил за всевластен, всеможещ и всезнаещ, съвсем естествено, започват да гърмят скандал след скандал около него. Защото няма как един човек да подчини всички в страната на себе си.

Ето затова хората обичат президента Румен Радев. Защото се бори безкомпромисно за истината и справедливостта. И защото държи за своя народ и неговите национални интереси.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Президентът Радев КАТЕГОРИЧНО: Шикалкавенето на Борисов не отменя ОТГОВОРНОСТТА му за ЧЕЗ!

  1. Чудесни действия на президента,но българския народ не трябва да стои със скръстени ръце и да чака един човек било то и президент да се бори с цялата мафия, които са се оплели като свински черва. Истинските българи трябва да излязат пред парламента и така да подкрепят президента,а не чрез писане във фб ?. Нима не може българския народ да се организираме и да затрием този мафиотски парламент и да дадем пълни права на президента, защото той се доказва всеки ден, че мисли за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *