Президентът Радев към ГЕРБ: Спрете да се отнасяте към българите в чужбина, като с излишни хора! Не ги лишавайте от основни конституционни права!

България отблизо

Президентът определи отмяната на машинния вот на местни и парламентарни избори, която по-рано днес мина в правната комисия – като удар по сънародниците ни в чужбина.

БСП и ДПС също се обявиха против идеята на мнозинството.  Управляващите отново се позоваха на доклад на ЦИК, според който с машините гласуват малко хора, а грешки и рискове има.

Отмяната на машинния вот срещна очакван отпор от омбудсмана и БСП, и неочакван от ДПС. „Това е отказ от машинно гласуване. От дигиталното общество – в каменната ера”, заяви Мая Манолова, омбудсман.

„Ние сме единствената държава в света която твърди че електронното е по скъпо от хартията”, коментира Крум Зарков от БСП.

„Броенето в СИК започва от дребни селски хитрини до тежки манипулации, не искаме човешка ръка да пипа”, поясни Йордан Цонев от ДПС.

Правосъдният министър подкрепи идеята и се изказа срещу машините. „Мадуро във Венецуела е избран с такива машини”, коментира Данаил Кирилов.

А президентът определи отмяната на машинния вот като удар по  сънародниците ни зад граница: „Това, което най буди тревога, е наложилата се практика да се прави няколко месеца преди избори, да се прави ремонт на закона, което затвърждава убеждението, че тук има някаква цел”, каза Румен Радев.

В петък промените влизат и в пленарната зала.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *