Президентът Радев ОТСЕЧЕ: Ще работим с „Росатом“! Другото е демагогия!

България отблизо

 „Енергийното сътрудничество между България и Русия е необратимо – в него вече са вложени десетки милиарди, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. Затова реализацията на големите енергийни проекти е неизбежна“.

Това заяви президентът Румен Радев, в интервю за знаковата руска Информационна агенция ТАСС.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ „Белене““, посочи Румен Радев.

Според президентът обаче, изборът няма много алтернативи, понеже и площадката, и атомните реактори, и оборудването към тях са направени по руска технология. А в света няма друга фирма или обединение, които са способни да изградят ядрената ни централа, освен мощната и с много голям опит руска компания „Росатом“. А и Русия има едно голямо предимство пред всички други евентуални изпълнители, защото предлага свежо ядрено гориво точно по спецификациите на ядрените реактори и извозване на отработеното ядрено гориво извън България.

Въпреки това, процедурата трябва да се изпълни, защото такива са правилата при обществени поръчки от толкова големи мащаби. Но след няколко месеца президентът ще е щастлив да приветства новите изпълнители на АЕЦ „Белене“, които могат да покрият посочените критерии, понеже България се нуждае много от ядрената централа.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *