Президентът Радев от Фейсбук: Русия е мощен гарант за сигурността на България!

България отблизо

Президентът Радев, в свой обзор на посещението си в Русия, отбеляза няколко много важни за България неща:

Първо, необходим е по-ефективен механизъм за глобална сигурност. „Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация, която в последните години е поставена под натиск, да противостои на поляризацията и радикализацията“.

Какво означава това първо искане на Румен Радев? Най-напред, че той счита механизмът за глобална сигурност, който се основава само на НАТО, за неефективен. По простата причина, че от 30 – 40 години насам сме свидетели на едностранни силови действия на САЩ, Великобритания и Франция спрямо много други страни по света. А това на практика означава, че без Русия, механизмът за глобална сигурност е неефективен. Диалогът между държавите се свежда до диктат от страна на САЩ и ЕС, а многостранната дипломация е поставена под натиск.

Изграждането обаче, на по-ефективен механизъм за глобална сигурност, който включва и Русия, означава, че България вече няма да зависи в толкова голяма степен от САЩ, НАТО и ЕС. И на практика Русия отново ще гарантира нашата свобода и суверенитет. Следователно, искането на Румен Радев, да се подобри системата за глобална сигурност, чрез включване на Русия в нея, е индиректна заявка на България за участие на Русия в осигуряване на нашата безопасност.

В последвалата дискусия с президента Владимир Путин, посочва Румен Радев, постигнахме съгласие, че България и Русия следва да търсят възможности за развитие на стратегическото си партньорство в енергетиката и за адаптиране към промените в газовата карта на Европа и намалението цената на природния газ“. Това е втората цел, която Румен Радев си е поставил. Развитие на енергийното партньорство, а оттам и цялостно възстановяване на приятелските и дружески отношения между България и Русия.

Според президента, устойчивото развитие предполага преодоляването и предотвратяването на финансови кризи, а това означава по-прецизен контрол на финансовите пазари. Нужен е глобален консенсус срещу корупцията, която вече придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони. Убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля, категоричен е Радев.

„Устойчивото развитие, обаче, е невъзможно без сигурност и социален мир. „Именно липсата на сигурност и бедността гонят хората по пътя на миграцията и подхранват ксенофобските движения в приемните страни. Затова е необходим модел, който да гарантира сигурността и стабилността, инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните на произход“, изтъква президентът./dnes.bg/

Тук Румен Радев непряко посочва, че сегашният модел за развитие на България не работи. И е необходим друг модел. А самият факт, че Радев казва това в Русия и пред Владимир Путин, говори за това, че българският президент е убеден в преимуществата на руския модел за развитие на икономиката и социалната сфера. Тоест, Румен Радев иска да отхвърлим либералния капитализъм, който вилнее в България и да се развиваме по руския модел на контролиран държавен капитализъм.

Накрая президентът Радев обобщава отношенията ни с Русия така:

„Един бележит гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ни „държава на духа“, защото от България Русия прие своята писменост, от нашите земи към Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език“.

„Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която загинаха десетки хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме. Това е пример как здравата духовна връзка надживява превратностите на епохите“, завършва българският президент.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *