Президентът Радев от Фейсбук: Русия е мощен гарант за сигурността на България!

България отблизо

Президентът Радев, в свой обзор на посещението си в Русия, отбеляза няколко много важни за България неща:

Първо, необходим е по-ефективен механизъм за глобална сигурност. „Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация, която в последните години е поставена под натиск, да противостои на поляризацията и радикализацията“.

Какво означава това първо искане на Румен Радев? Най-напред, че той счита механизмът за глобална сигурност, който се основава само на НАТО, за неефективен. По простата причина, че от 30 – 40 години насам сме свидетели на едностранни силови действия на САЩ, Великобритания и Франция спрямо много други страни по света. А това на практика означава, че без Русия, механизмът за глобална сигурност е неефективен. Диалогът между държавите се свежда до диктат от страна на САЩ и ЕС, а многостранната дипломация е поставена под натиск.

Изграждането обаче, на по-ефективен механизъм за глобална сигурност, който включва и Русия, означава, че България вече няма да зависи в толкова голяма степен от САЩ, НАТО и ЕС. И на практика Русия отново ще гарантира нашата свобода и суверенитет. Следователно, искането на Румен Радев, да се подобри системата за глобална сигурност, чрез включване на Русия в нея, е индиректна заявка на България за участие на Русия в осигуряване на нашата безопасност.

В последвалата дискусия с президента Владимир Путин, посочва Румен Радев, постигнахме съгласие, че България и Русия следва да търсят възможности за развитие на стратегическото си партньорство в енергетиката и за адаптиране към промените в газовата карта на Европа и намалението цената на природния газ“. Това е втората цел, която Румен Радев си е поставил. Развитие на енергийното партньорство, а оттам и цялостно възстановяване на приятелските и дружески отношения между България и Русия.

Според президента, устойчивото развитие предполага преодоляването и предотвратяването на финансови кризи, а това означава по-прецизен контрол на финансовите пазари. Нужен е глобален консенсус срещу корупцията, която вече придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони. Убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук трябва да проявим воля, категоричен е Радев.

„Устойчивото развитие, обаче, е невъзможно без сигурност и социален мир. „Именно липсата на сигурност и бедността гонят хората по пътя на миграцията и подхранват ксенофобските движения в приемните страни. Затова е необходим модел, който да гарантира сигурността и стабилността, инвестиции в икономиката, образованието и здравеопазването в страните на произход“, изтъква президентът./dnes.bg/

Тук Румен Радев непряко посочва, че сегашният модел за развитие на България не работи. И е необходим друг модел. А самият факт, че Радев казва това в Русия и пред Владимир Путин, говори за това, че българският президент е убеден в преимуществата на руския модел за развитие на икономиката и социалната сфера. Тоест, Румен Радев иска да отхвърлим либералния капитализъм, който вилнее в България и да се развиваме по руския модел на контролиран държавен капитализъм.

Накрая президентът Радев обобщава отношенията ни с Русия така:

„Един бележит гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ни „държава на духа“, защото от България Русия прие своята писменост, от нашите земи към Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език“.

„Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която загинаха десетки хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме. Това е пример как здравата духовна връзка надживява превратностите на епохите“, завършва българският президент.

Автор Иво Македонски, istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *