Президентът Радев слага ново вето! Вижте кой иска да разплаче политическите апаши!

България отблизо
Още едно президентско вето стресна днес политическата върхушка!
ГЕРБ разбраха, че номерата им няма да минат и имат насреща си политическа фигура, която ще реагира срещу всякакви натаманени и удобни закончета, които са в изгода единствено на управляващите.
Преди няколко дни от фондация ”Антикорупционен фонд” настояха президентът Румен Радев да наложи вето върху приетия от ГЕРБ Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от родните апаши.

Аргументите на АКФ са, че новоприетият закон не може ефективно да работи и  създава реална възможност за саморазправа с неудобни лица и нарушаване на конституционните свободи в уж  правовата ни държава, както  и разделението на властите.  С това трябва да се занимават оторизираните органи, които вече съществуват. А не да се правят отделни комисии, които са назначени от управляващата партия и да бъдат ограничени и конституционните гаранции за правата  и свободите на гражданите, които не са угодни в момента на управляващите

 

От Антикорупционния форум са категорични, че приетият закон не може да се справи с корупцията по високите етажи на властта, която просто процъфтява. Причината е, че новият  антикорупционен орган изобщо не разполага с адекватни механизми  и разследващи правомощия. И се създава илюзията за  камуфлажна борба с корупцията.

 

Сливат се и  органи, които досега са маркирали дейност – Комисията за  конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, който е на щат  към МС и не се знае какво прави, а сега отиват пък под нова шапка, отново да извършват нищоправене.

Процедурата, по която ще се  избират председателя и членовете на комисията е в услуга на управляващите. Това ще става в НС  с обикновено мнозинство. Което пък означава, че има огромни предпоставки  управляващото мнозинство да прави каквото си поиска, доминирайки в комисията. Създават  се  и условия за концентрация и злоупотреба с власт и избирателно разследване на едни граждани за сметка на други, които ще бъдат покрити.

 

Втората причина, поради която  АКФ иска вето е, че няма  защитата на хората, които подават сигнали за корупция.

Досега имаше  форми на защита, а в момента тези,  които подават сигнали, трябва да дадат всичките си данни и тези данни да попаднат в комисията. Тъй като тя е изцяло на управляващите,  за сигнализиращите се създава риск да бъдат разследвани самите те. Или да бъдат държани с компромати и принудени да мълчат. Това ще отдръпне хората, никой няма да посмее да сигнализира за нередности, защото ще попадне в месомелачката и рискува бизнеса си и сигурността си.

 

Заплашена е и свободата на словото в България /доколкото я има/, тъй като в новия закон се разрешава прилагането на цензура  върху неудобни за властта  медии.

 

В приетия закон се предвижда ползване на СРС-та. До момента има издадени доста  осъдителни за страната решения на Европейския съд по правата на човека,  а безразборното прилагане на СРС-та ще доведе до още, предупреждават от Фонда. Според авторите на искането за отмяна на приетия закон, противодействието на корупцията трябва да става от разследващите органи и прокуратурата. А не от измислени комисии.

От Антикорупционния фонд са готови да поискат  лична среща с президента и да изложат мотивите си.

Засега такава среща не е предвидена, но може да се очаква в близко бъдеще.

Президентът също не е съгласен с новата комисия и днес изненадващо наложи вето.

Това предизвика сериозен трус в политическото блато, точно в началото на европредседателството.

Автор Станислава Славова,  istinata.net

Tagged

1 thought on “Президентът Радев слага ново вето! Вижте кой иска да разплаче политическите апаши!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *