Професор Маринов: Управлението на ГЕРБ е СБЪРКАНО! Нужна е СМЯНА на СИСТЕМАТА!

България отблизо

Един от най-ясните белези на лошото управление е когато властта не вижда, а след това подценяват проблемите, отнася се надменно към обществото и не иска да води пълноценен диалог, казва политологът.

Необходими са не просто нови лица, а алтернатива на това сбъркано управление. Така политологът проф. Александър Маринов коментира за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ актуалната политическа обстановка у нас.

По думите му, цитирани от Епицентър, грешките и самодоволство на управляващите са основна причина за това. Според него активно въвличане на обществото в политическия процес е единственият правилен път, който обаче не търпи повече изчакване на прогнози и резултати от избори. Тази обстановка във властта обаче сякаш стана нормална за родния политически живот, коментира политологът.

„Един от най-важните белези на лошото управление е когато властта не вижда, а след това подценяват проблемите, отнася се надменно към обществото и не иска да води пълноценен диалог. Въпросът е друг – не да се чака, а да се работи за подготовката на различни варианти на алтернатива – не с 1-2 изолирани пропагандни мерки, а със сериозна, премислена и осигуряваща обществено съгласие политика.

Ако под алтернатива разбирате някъде вътре, или извън парламента, да седи нещо като ГЕРБ през 2009 година – няма да стане. Но алтернативата в политиката понякога се ражда в хода на събитията“.

Аз споделям съмненията, че активността на опозицията не е съпроводена с необходимата степен на готовност“, коментира проф. Александър Маринов.

Според него всеки в опозиция си дава сметка, че ако остане встрани от този процес – ще бъде елиминиран от състезанието. ДПС осъзнаха, че конспиративното съучастие в поддържането на властта вече не им носи ползи, допълни политологът.

Той прогнозира, че всички опозиционери ще почнат да се дистанцират от вече изхабените премиера Бойко Борисов и ГЕРБ, тъй като коалицията с тях не е изгодна.

Две важни неща каза проф. Маринов в този свой коментар. Едното го каза в прав текст – управлението е сбъркано. Другото го изрече мимоходом – нужна е алтернатива. Но не нови лица. И не да дойде на власт някоя нова партия като Борисовата ГЕРБ  през 2009 г.

Нужна е друга, съвсем различна алтернатива. А каква може да бъде другата алтернатива, която не изисква нови лица и нови партии?

Ами много ясно. Нужна е смяна на системата на управление. Проф. Маринов го каза –  често алтернативата в политиката се ражда в хода на събитията.

А какво ново може да роди хода на събитията? Видяхме, че смяната на партиите във властта на принципа „Стани да седна“ не върши никаква работа. Следователно това не е алтернатива.

А след като парламентарната система се е изчерпала остават две алтернативи. Или президентска република. Или ликвидиране на капитализма и замяната му с демократичен социализъм.

Но какво точно ще стане – ще видим в хода на събитията. Дано само тези „събития“ да заварят гербаджиите вън от властта. И по-далеч от народа.

Защото иначе ги очакват тежки дни.

Автор Иво Македонски, istinata.net   

Tagged

2 thoughts on “Професор Маринов: Управлението на ГЕРБ е СБЪРКАНО! Нужна е СМЯНА на СИСТЕМАТА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *