Проф. Николай Радулов взривяващо: Руските организации са последното място, където трябва да търсим шпиони!

България отблизо

Много съм учуден от заявлението на прокуратурата, което е свързано с шпионаж. Защото шпионинът обикновено прикрива пристрастията си и ако трябва да го търсим някъде, последното място са руските организации.

Това каза експертът по национална сигурност и бивш зам. министър на МВР проф. Николай Радулов, в интервю за предаването „Това е България“ на радио „Фокус“.

За шпиони говорим, когато става дума за разузнаване. А ако става дума за някакви частни патриотични руски организации, то това не би могъл да бъде шпионаж по никакъв начин. Тоест, не е едно също да се поставиш в услуга на чужда разузнавателна организация, да вършиш конспиративно някаква дейност и да се поставиш в услуга на някаква частна организация, която си има някакви частни цели. Ами то половината търговски организации в България произхождат и от чужди такива и са се поставили в тяхна услуга – да въртят пари, да правят софтуер, да създават някакви технологични решения и, разбира се, да ги изнасят от България. Така че не е много добра дефиницията, която се дава.

По-скоро ако някъде в цялата тая работа има наистина вина, а не е просто поредната пропаганда, тя може да е свързана с някакво пране на пари. Помислете си пък, Русия да пере в България пари, това звучи доста глупаво. Ние като че ли непрекъснато се стремим да изкараме руснаците както през 40-те, 50-те години преди падането на Желязната завеса, когато на Запад се опитваха да ги представят като някакви пияни мужици. Но такава трактовка всъщност никога не е била трактовка на западните специални служби. Даже навремето, когато правихме първия семинар с американците, Джон Уайтхед тогава, резидент на ЦРУ, при един опит да му се подмажат и да говорят глупости за руснаците, каза: „А, бе, вие, като ги говорите тия неща, давате ли си сметка, че това е враг, който много често ни е побеждавал и когато го подценявате, подценявате и нас“.

Така че, дали Малинов, който открито показва любовта си към Русия, би могъл въобще да се занимава с шпионска дейност, много ме съмнява. По-скоро той би могъл да се занимава с шпионска дейност, ако беше например в ръководството на Атлантическия клуб. Тъй като там щеше да е прикрит. Няма такива глупаци шпиони, които се тупат по гърдите и викат „аз съм шпионин“. Както в известния виц за Гарабет шпионина дето го търсили, търсили, най-накрая намерили адреса му, отишли да питат и съсед им казва: вие Гарабед шпионина ли търсите, той е на третия етаж вдясно.

Така че и работата на властите е малко предизборна. Тъй като непрекъснато се случват скандали, които явно целят да се замаже ситуацията, че софиянци са безкрайно отегчени, да не кажа омерзени от безобразията, които стават в София, от улиците, които се строят и непрекъснато се саморазрушават. Разбира се, най-вероятно те имат и някакви финансови измерения. Но помислете си, един човек, който е ръководител на русофили, дали той би могъл въобще да бъде руски шпионин. Дали пък би могъл друг човек, Цацаров например, който се среща с руския главен прокурор Чайка, дали пък не би могъл той да бъде такъв руски шпионин? Кой от двамата има достъп до секретите на държавата?

Аз мисля, че Малинов няма никакъв такъв достъп. Какво би могло да разкаже той, каква информация би бил в състояние да генерира отнякъде, която да застраши интересите на България? Аз мисля, че той няма достъп до такава информация. Би могъл да разкаже някакви собствени виждания, за това, което ще стане в България, как се чувстват хората, какво мислят. Но това не излиза от границите на добрия тон и всеки който отиде някъде в чужбина и го питат за тия неща, ги казва, без да е шпионин. Така че ми се струва, че цялата тази работа е прекалена и идва в повече .

Това е поредният скандал, който няма да свърши добре за тия, които са го организирали. Дали пък това не е част от кампанията на кандидата за главен прокурор Гешев, срещу когото има непрекъснато протести в София? И за да не се говори за тия протести, сега ще си говорим за руски шпионин. Или пък прави опит тия, които протестират, да бъдат обявени и те за маса от руски шпиони. Вярно, че това е типично за сегашната власт, много е възможно. Според сега съществуващия ДАНС има някои нови форми на шпионаж, например групови форми на шпионаж, и както казваше едно време министър-председателят: който не е с Цветанов, е с мафията. Може би сега трябва да се каже и който не е с Гешев, е за руснаците?!

Може да се каже и, че Радио „Свободна Европа“ иска да промени нагласите на голяма част от народа, от проруска към прозападна. Това шпионаж ли е?! Аз мисля, че шпионажът е много точно определен, с какво трябва да се занимава един шпионин, за да може да бъде направено разследването и обявяване на шпионажа. Така че тези приказки за това как е намерен един документ, бъдете абсолютно сигурни, ако трябва, всички можем да се върнем към документи или към книги, написани за шпиони, никой не оставя такива докладни записки, такива материали на открито, така че който иска, да може да ги намери. Аз мисля, че подобни материали са разпространявани многократно. Те са като резюмета на дейност на различни типове движения, включая и движения, свързани с подкрепата на една или друга сила, без да съставляват някакво престъпление.

Аз си го обяснявам много лесно скандала. Скандалът е поредната точка от стратегията всеки път като има скандали, предизборно особено, всеки скандал да замазва предишния. След малко ще има друг скандал и ще видите, че след този шпионски скандал ще последва някакъв друг, а „шпионинът“ ще бъде освободен след известно време тихичко, без някакво особено обвинение и без никакви последствия. Само след две-три седмици ще забравим за този скандал, защото ще има някакъв друг скандал. Както каза министър-председателят, чувствам, че ще стават страшни работи при тия избори. Ето, те почват да стават.

Водещ: Бил е пророк министър-председателят, или е имал информация?

Николай Радулов: Или е бил пророк, или е имал информация, или пък тези, които ги организират тия скандали, предварително му искат разрешение. Много са вероятностите, аз не се наемам да кажа, коя е вярна.

Източник Епицентър

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *