Радан Кънев: ЕС може да спре парите за България заради корупцията и политизацията на прокуратурата

България отблизо
”Да го кажем направо – днешното състояние на медийната свобода, политическата корупция и политизацията на прокуратурата пряко застрашават шансовете на България да получи подкрепа и инвестиции от Възстановителния фонд ЕС”, пише Радан Кънев във фейсбук.

„Той ще е по въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и баланси … Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално…“, пише още той.

Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде публикуван от Европейската комисия(ЕК) през септември, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, съобщи БНР. Докладът за първи път ще обхваща всички страни членки и ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България и Румъния. Той ще е по въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и баланси. „За да се контролира използването на средствата от еврофондовете и да се защити финансовият интерес на ЕС срещу корупция и измами, във всяка страна членка ни е необходима независима съдебна система и ефективни разследващи институции“, подчерта Рейндерс и добави:

„Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално. При такъв общ дефицит на върховенство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е наложително да се действа бързо, за да се защитят финансовите интереси на Общността“. Еврокомисарят каза още, че трябва да бъде задействан процес на вземане на решения, който да може да се прилага ефективно и посочи като такъв обратното квалифицирано мнозинство – предложението се смята за одобрено, ако квалифицирано мнозинство не го отхвърли.

 

След публикуването на доклада през септември, ще има дебат със Съвета и Европейския парламент, уточни Рейндерс. Припомняме, че Европейската комисия заговори за въвеждане на мониторинг на върховенство на закона, който ще се отнася за всички държави членки, през юли миналата година. Целта на новия механизъм е да помогне за ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на закона, където и да се появят. В рамките на т. нар. цикъл за преглед на принципите на правовата държава веднъж годишно ще се публикува доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави членки на ЕС. Освен това ще се търси засилено сътрудничество с други организации като Съвета на Европа, които да помогнат за засилване на върховенството на закона. Предвиждат се и годишни консултации с граждански активисти и експерти. Този мониторинг няма сам по себе си да доведе до отпадане на наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

„Европейската комисия ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия за правоприлагане, ако мерките за ранно откриване и предотвратяване не са ефективни. Комисията ще предприеме стратегически подход към производствата за установяване на нарушение, като завежда дела пред Съда на Европейския съюз когато това е необходимо”, се казваше в първото съобщение за създаването на механизма. ЕК призова и за създаване на общ подход заедно с ЕП и Съвета на ЕС при процедури по член 7 от Лисабонския договор, които се водят срещу държави, нарушили основополагащи принципи на ЕС, сред които е и върховенството на закона. Такива процедури се водят срещу Полша и Унгария и като крайна мярка предвиждат отнемане на правото на глас в ЕС. Идеята за общ мониторинг на върховенството на закона беше лансирана от избраната за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя среща критики, защото според противниците си дава възможност за по-мек подход към страните, които систематично нарушават върховенството на закона вместо за концентриран мониторинг и решителни санкции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *