Разбра се кой е наредил охраната на Доган! Въпросът е защо???

България отблизо
Съпредседателят на ”Демократична България” Атанас Атанасов коментира на профила си във Фейсбук последните инициативи на вицепремиера Валери Симеонов.
Според Атанасов не е станало ясно на кого се е извинил – на майките на деца с увреждания или на ”ортаците си във властта, че за кратко им разклати стабилността”.

Атанасов коментира и факта, че Симеонов ще пита президента защо Националната служба за сигурност (НСО) охранява Ахмед Доган, след като от самата служба отказаха да му отговорят. Според лидера на ДСБ обаче охраната на Доган зависи най-вече от премиера Бойко Борисов и той е много по-информиран по този въпрос от президента.

 

Ето целия пост на Атанасов във фейсбук:

 

„БОРИСОВ, СИМЕНОВ, ДОГАН и другите

Така, малко не стана ясно В.Симеонов на кого се извини? На „кресливите жени“ с „уж болни деца“ или на ортаците си във властта, че за кратко им разклати стабилността?! Ама, да не политизираме темата…

 

Иначе пропагандната машина на властта тръби, че вицепремиерът Симеонов питал президента защо НСО охранява Ахмед Доган.

 

Хубаво, въпросът е изключително важен.

Но, много по-лесно е да пита първо началника си Борисов. Защото по закон комисията, която взема решения кои лица да бъдат охранявани се състои от : шефа на НСО, шефа на ДАНС и главния секретар на МВР. Т.е. двата от трите гласа за охраната на Сарая са на лица, пряко подчинени на премиера! Той със сигурност е информиран толкова, колкото и президента, ако не и повече.

 

И да припомня нещо. Когато в миналия парламент се приемаше закона за НСО именно Борисов оказа натиск да се включи клауза, че службата извън списъка на длъжностите „може да охранява и други лица от значение за националната сигурност“. И да не звучи нескромно, но аз тогава казах от парламентарната трибуна, че се създава специална законова възможност да се охранява Доган за сметка на бюджета, и гласувах против. Който има интерес – стенограмите на Народното събрание са публични.

 

Та, г-н Симеонов като се интересува за различните грижи на държавата към Доган да пита Борисов!

 

И като стана дума за главен секретар на МВР. Няколко години това министерство просъществува без министър, сега става ясно, че може и без висша професионална длъжност. Или както правилно заяви депутатът от ГЕРБ с псевдоним Николай, то Борисовата държава може и без министри изобщо!“

Ето пък какво каза Осман Октай по въпроса:

Отговорът на НСО за охраната на Ахмед Доган е поредната глупост на българските служби, които искат да опазят политическото чудо на прехода. НСО излъга, че пази Доган от 2009 година. Това не е вярно. Те го пазят от 2006 година. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

През 2011 година премиерът  Бойко Борисов от трибуната на НС отговори на питане на Иван Костов, че Доган го пазят от 2006 година, защото службите са получи информация, че в Истанбул е образувана бойна група, с участието  на бивши и изгонени ръководители от ДПС, за ликвидирането на Доган. Службите сочат мен като заплаха за Доган, но и до ден днешен не са дошли да ме арестуват.

 

Тогава Борисов, позовавайки се на службите,  уточни, че и към тогавашната 2011 година тази информация е актуална. НСО лъже, че не само, че от  2009 година охранява Доган, но и че заплахата за него идва както от чужда държава, така и вътрешността на страната. Ако е имало такава, то те трябва да отговорят коя е тази чужда държава.

 

Освен това е редно да посочат коя е тази вътрешна сила срещу Доган и защо толкова години не са предприети действия срещу нея.

 

НСО са излъгали Симеонов, че разходите са толкова малко, колкото на водещ журналист от  сутрешни блокове. Изгаврили са  се както със Симеонов, така и с журналистите. Във всяка смяна  при Ахмед Доган има от 4 до 6 човека от НСО. Докато Доган пътува, обаче има още хора, които  пазят т. нар. Сараи. В ескорта на Доган винаги има две коли от НСО и  минимум  4-до 6 гардове. Това значи, че на две смени са от 12 до 18 човека за денонощие. Ако предположим, че всеки от тях взима по  1000 лв. заплата, макар , това да е малко,  това са 18 000 лв. само за заплати на тези охранители.

 

Отделно от това се харчат пари за нови коли,  поддръжка, други разходи. Когато са на път, тези охранители се хранят.  Кръчмарски сметки сочат, че На НСО Доган излиза по 100 000 на месец, а на година над 1 млн. лв.  Сметнете сега за 15 години колко е . Не стига това, ами преди 2 години, въпреки съпротивата на Реформаторите, ГЕРБ прие закон по време на управлението на ГЕРБ с реформаторите, въпреки съпротивата на РФ, се прие закон за НСО, с който се позволи да се охраняват цивилни граждани, важни за  националната сигурност на държавата. Излиза, че Доган е най-важният цивилен в държавата, без който не може да се осигури националната сигурност.

 

Tagged

1 thought on “Разбра се кой е наредил охраната на Доган! Въпросът е защо???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *