Румен Овчаров РАЗКРИ нещо МНОГО важно за нашата енергетика!

България отблизо

„Напоследък много се говори за инвеститори и строители в нашата ядрена енергетика, но ще ви кажа категорично, че изборът на инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ е предопределен“.

„И със сигурност ще е „Росатом“. И само в краен случай – Китайската държавна компания за ядрена енергетика“.

Това заяви пред bTV, политикът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров.

По думите му, инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес.

Не смятам, че проектът ще се осъществи поради натиска на Русия, а защото той продължава да е икономически изгоден и продължава да е най-добрият енергиен проект“, подчерта Овчаров.

Миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев, който бе на посещение в България, също заяви, че руската страна има интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“.

Румен Овчаров неслучайно е на мнение, че Русия ще построи нашата втора атомна централа АЕЦ „Белене“. Истината е, че той е пределно наясно с всички подробности. Наясно е, че проектът за изграждане на АЕЦ-а е направен от руски специалисти. Че Росатом изработи ядрените реактори за нашата нова атомна електроцентрала. Че реакторите и допълнителните съоръжения към тях са направени по руска технология. Следователно никой друг не може да монтира реакторите и да направи съответните предпускови изпитания, преди да заработи в нормален режим централата. Наясно е също, че Русия няма да позволи на друга компания да човърка по реакторите и допълнителните съоръжения, понеже това си е чисто руска технология.

Румен Овчаров е наясно още, че предложението на Русия е най-изгодно за България, понеже Росатом ще ни снабдява със свежо ядрено гориво и ще изнася отработеното гориво извън България. Никоя друга компания по света не предлага такива услуги. Така че, както неведнъж подчертавахме, приказките за търгове, обществени поръчки, европейски вестници и прочие салати, са пълни глупости, но се случват, защото не сме суверенна държава, а колония на Вашингтон и Брюксел. И Борисов не смее да вземе нито едно самостоятелно решение.

Но постепенно това ще се промени. Защото Русия навлиза все по-уверено в България. И скоро ще бъде в състояние да ни освободи от капаните на Запада. Защото не само за нас, но и за Русия е важно България да е приятелска и братска страна, защото това ще създаде възможност тя да контролира Черно море. И в същото време да елиминира заплахите от евентуални американски ядрени ракети в България.

Така че интересите ни с братска Русия са общи. И няма как, в скоро време, да не се осъществят.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *