Румен Радев: България и Русия излязоха на пътя на сътрудничеството!

България отблизо

Президентът Румен Радев се срещна с Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Това съобщиха от прессекретариата на държавната глава.

Държавният глава прие министъра на „Дондуков“ 2, след като вчера се състоя 17-ото заседание на междуправителствената комисия.

Президентът Радев и министър Мантуров изразиха очакване успешните резултати от заседанието да имат положително влияние върху двустранните икономически отношения.
На срещата беше обсъдено сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката, търговията, туризма.

Българският държавен глава посочи, че през последните две години срещите на високо политическо ниво са ясен сигнал, че застоят в двустранните отношения между България и Русия е преодолян. Знак за това е и подписването днес на договора за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница, който касае реализацията на газопровода „Турски поток“ на българска територия.

Президентът изтъкна важността енергийните проекти да се реализират на прагматична и взаимноизгодна основа.

Румен Радев приветства изпълнението на дейностите по удължаване на срока на експлоатация на 5-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ и изрази надежда за успешното приключване на мерките по 6-и блок на централата в указания времеви график.

По време на срещата беше обсъдено и двустранното военнотехническо сътрудничество и свързаните с него лицензионни въпроси.
Президентът Радев изрази очакването на България въпросът да бъде разрешен чрез рационален подход, изгоден и за двете държави, като не се обвързва с други теми от двустранното партньорство./Източник epicenter.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *