Румен Радев КАТЕГОРИЧНО: Брюксел да не пречи на БЪЛГАРИЯ за „Южен поток 2“!

България отблизо

„Освен екологично чиста енергия, е много важно да имаме сигурна и предсказуема енергия“.

„В това отношение, Европа може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, за руските доставки на природен газ за България, а така също и за самия Европейски съюз“.

Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от Епицентър, на Конференцията за изменение на климата, която се провежда в полския град Катовице.

В тази връзка, българският президент припомни предложението, което той отправи към президента на Русия Владимир Путин, по време на посещението си в Москва през май тази година. Тогава Румен Радев предложи, доставките на руски газ за България и ЕС, да бъдат осигурявани от „Южен/Български поток“. Тоест, от газопровода, който ще тръгва от България към страните в Централна и Южна Европа.

„Само така България ще може да бъде един наистина енергоразпределителен център“, подчерта президентът.

Според Румен Радев, България е твърдо решена да подкрепи правила за борба с негативните климатични промени в глобален мащаб. Но, по думите му, тези правила трябва да са ясни, детайлни, ефективни и приложими за всички.

Президентът обаче, дебело подчерта, че всякакво преразглеждане и увеличаване на изискванията за намаляване на парниковите и въглеродни емисии, не отговаря на българските национални интереси. Защото България и всички страни, са длъжни да се съобразят и със социалния аспект на проблема. Който изисква наред с намаляване на парниковия ефект, да се погрижим за запазване на хилядите, сега съществуващи работни места.

Държавният глава припомни, че България има основания да запази работните места, понеже вече е преизпълнила изискванията за намаляване на емисиите. И вместо с 20%, както призовава Протоколът от Киото, у нас те са намалени вече с 49%.

От изложените дотук факти и аргументи на българския президент, ясно се вижда, че той последователно и упорито защитава българския национален интерес.

Най-напред за „Южен поток 2“, който наричат  още „Български поток“. Защото неговото реализиране не само ще ни осигури доста голяма печалба. Реализирането му през България ще ни превърне в много важна за европейската сигурност страна. Което означава, че в Брюксел ще се съобразяват с нашето мнение.

Но още по-важното е, че Русия ще получи реален повод да пази България от каквито и да било посегателства. От мигрантите, от янките, от намеренията на ЕС да ни претопи и унищожи, от пълзящата турцизация на нашата страна и т.н.

Затова, фактът, че Румен Радев защити Южен/Български поток е много важен за връщане на нашия суверенитет и развитие на българска, а не чужда икономика.

Както винаги, президентът не забрави да защити и хилядите български граждани, които работят във въгледобива и ТЕЦ „Марица Изток 1, 2 и 3“. Понеже, ако беше останало до премиера, той просто щеше да козирува послушно и да хвърли работниците на улицата.

А истината е, че България не е голям замърсител. Дори като се вземат предвид и автомобилите, които влязоха у нас от Западна Европа. Защото колко да замърсяваме, след като активно каращите автомобил у нас, са само няколко стотин хиляди. Докато в Централна, Южна и Западна Европа тази цифра вече е стотици милиони.

И ако правителството прави нещо в тази насока, то е само с цел да извади от прокъсаните български джобове още малко пари, и да ги налее в бездънната яма на „обръчите от фирми“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

5 thoughts on “Румен Радев КАТЕГОРИЧНО: Брюксел да не пречи на БЪЛГАРИЯ за „Южен поток 2“!

  1. Становището на Президент относно провокацията на Украйна е напълно грешно! По аналогия на ситуацията със СУ 24, свален от туците/САЩ/, украинските корита трябваше безусловно да са на дъното на пролива, и да има ръкопляскане за това. По отношение на „Южен /Български/ поток“ е прав. Без условно и жизнено важно за България е 2020 г. да работи!

  2. Приветствам позицията на Държавният НИ Глава относно изказването МУ!!! Годината е в края ,но няма информация от ПРЕЗИДЕНТА НИ за идването на ПРЕЗИДЕНТ ПУТИН в страната ни въпреки зависимостите ни от НАТО и Евросаюза. Дали има текущи разговори по идването на Руският ПРЕЗИДЕНТ????….пълно мълчание!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *